Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Potatis- och purjolöks-soppa med örtiga laxtärningar

Annons

4 portioner

600- 700 g potatis, cirka 8 st

1 purjolök

1 msk flytande margarin

1 l vatten

2 grönsaksbuljongtärningar eller 3 msk koncentrerad fond

1/2- 1 msk Dijonsenap

salt och peppar

1 dl matlagningsgrädde, 15%

cirka 200 g laxfilé (färsk eller fryst)

1/2 msk flytande margarin

salt och peppar

cirka 1 dl hackade örter t ex dill, persilja, körvel, basilika

Skala potatisen och skär den i skivor.

Ansa purjolöken, ta bort den grova yttersta delen och strimla purjon tunt.

Fräs potatis och purjolök i flytande margarin utan att det tar färg och tillsätt vatten och buljong.

Låt allt koka under lock på svag värme tills potatisen är mjuk (sönderkokt) ca 15 minuter.

Vispa kraftigt för hand med ballongvisp eller kör med mixerstav till en slät soppa.

Smaka av med Dijonsenap, salt och peppar, rör sedan i grädden och låt soppan få ett uppkok. Späd med vatten eller mjölk om soppan är för tjock.

Skär laxfilén i centimeter-stora tärningar och stek den hastigt på hög värme i margarinet, låt laxkuberna ha kvar en rå kärna i mitten. Salta och peppra, blanda sedan i örterna.

Häll upp soppan i en djup tallrik och toppa med laxen.

Servera med sallad och nybakat bröd.

Annons
Annons