Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomat- och brödsoppa med basilikaolja

Annons

6 portioner

1½ liter grönsaks-, kyckling- eller köttbuljong

4 msk extra virgin olivolja

1 gul lök, skalad och hackad

1,2 kg mycket mogna, mjuka tomater, hackade

300 g dagsgammalt vitt bröd, kantskuret och tunt skivat eller grovt rivet

3 vitlöksklyftor, skalade, krossade

125 g nyriven parmesanost, plus lite till servering

Basilika- och rucolaolja:

1½ dl extra virgin olivolja

3 msk hackad färsk basilika

3 msk hackad rucolasallad

havssalt och nymalen svartpeppar

Hetta upp buljongen sakta i en stor kastrull. Under tiden, hetta upp oljan i en stor kastrull och lägg i löken och tomaterna. Koka på svag värme i tio minuter tills det är mjukt. Passera blandningen genom en kvarn eller sil och rör ner den i buljongen. Tillsätt bröd och vitlök. Lägg på lock och låt sjuda sakta i cirka 45 minuter, tills soppan är tjock och krämig. Rör om rejält emellanåt så att brödet löses upp. Sjud försiktigt, eftersom soppan lätt fastnar i bottnen.

Medan soppan sjuder, gör basilika- och rucolaoljan: Kör olja, basilika och rucola i en matberedare eller mixer tills det är helt slätt. Sila genom en finmaskig sil om det behövs. Rör ner parmesanosten i soppan och smaka av med salt och peppar efter smak. Sleva upp i sopptallrikar, stänk över två matskedar basilika- och rucolaolja och servera soppan varm, ljummen eller kall (men aldrig kyld).

Ställ extra parmesanost vid sidan om.

Annons
Annons