Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomattarte med tapenade

Annons

6 portioner

En variant på fransk tarte där tomaterna får smälta till fin smak.

Deg:

125 g kylskåpskallt smör

4 dl vetemjöl

1 dl riven parmesan

1 tsk salt

1 dl ljummet vatten

Fyllning:

cirka 3/4 dl tapenade

1 stor gul lök

smör

olivolja

3 vitlöksklyftor

2 dl riven ost med smak

5-7 mogna tomater

cirka 1 tsk färsk eller torkad timjan

salt

nymalen svartpeppar

Skär smöret i kuber. Blanda mjöl, parmesan och salt. Arbeta ner smörtärningarna med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt vattnet och knåda snabbt ihop till en boll. Låt vila en stund och klä en smord pajform, cirka 28 cm i diameter. Förgrädda i 175 grader i 15 minuter tills skalet fått fin färg. Låt svalna och bred sedan ut tapenade på pajskalet så att det täcker.

Skala och skiva löken tunt. Hetta upp lite smör och olivolja i en stekpanna och stek löken sakta mjuk utan att den tar färg. Fördela i pajskalet. Strö över riven ost.

Skala och finhacka vitlöken och strö över. Skiva och lägg på tomaterna lite omlott, ta inte med ändarna. Strö över generöst med timjan, salt och peppar. Grädda i 175 grader i cirka en timme eller tills tomaterna har smält. Servera ljummen.

Annons
Annons