Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varma och kalla rotsaker med timjansaioli

Annons

4 portioner

7-8 potatisar

2-3 morötter

1 bit kålrot

1 bit rotselleri

1 bit purjolök, nedre delen

friteringsolja

flingsalt

Till aiolin:

2 äggulor

2 dl mild olivolja

1 tsk vinäger

1 krm salt

1 tsk Dijonsenap

1 msk hett vatten

1 vitlöksklyfta

2 msk finhackad timjan

1. Skala rotsakerna. Skär potatisen i drygt centimettjocka strimlor. Övriga rotsaker strimlas betydligt finare.

2. Stoppa in de finstrimlade rotsakerna i ringar av purjolök. De är goda att dippa helt råa.

3. Vispa äggulorna med vinäger, salt och senap. Maskin underlättar. Tillsätt oljan först droppvis, sedan i fin stråle under ständig vispning. Avsluta med en matsked varmt vatten. Pressa i vitlök samt tillsätt fint hackad timjan.

4. Hetta upp olja och fritera potatisen i omgångar. Räkna med 3 minuter per omgång i olja som är 165-170 grader. Höj värmen till 180 grader och ge potatisen ett nytt "dopp" i oljan innan den saltas och serveras som plockmat.

Annons
Annons