Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dif tappar järnverket som huvudsponsor

Järnverket i Degerfors, som numera ägs av stålkoncernen Outokumpu har sponsrat Degerfors IF så länge någon kan minnas. Men nu har stödet trappats ned så hårt att klubben tvingas leta efter en ny huvudsponsor.

Annons

I början av förra veckan gick Degerfors IF ut med en "kontaktannons", i jakt på en ny huvudsponsor, där klubben beskrev sig som en "109-åring med 29 säsonger i allsvenskan och med sikte på den 30:e, på fri fot och singel efter ett långt förhållande".

Nu berättar SVT om bakgrunden: Att finska ståljätten Outokumpu, som i fjol omsatte motsvarande ungefär 65 miljarder kronor, dragit ned så kraftigt på sin sponsring till klubben att företaget inte längre kan räknas som huvudsponsor.

– Outokumpu har sänkt sitt stöd till klubben under flera års tid och är nu nere på en sådan nivå att vi måste få in en annan huvudsponsor. Vi har fått reaktioner från anställda på järnverket som tycker att det är snålt av Outokumpu att inte sponsra. Det är inga stora belopp det handlar om men den bedömningen måste ju bolaget göra själva, säger ordförande Suzanne Hellström till tv-kanalen.

Bakgrunden är att den svenska stålindustrin överlag går dåligt, och att Outokumpu redovisat sämre resultat än väntat. Bjarne Rasmussen, som är ordförande för Metalls fackklubb på företaget (och också sitter i Metalls förbundsstyrelse och i kommunfullmäktige i Degerfors för S), tror de anställda på företaget kommer reagera på beskedet om den minskade sponsringen.

– Många anställda kommer att bli arga. Många tycker att det sitter en chef som inte har någon känsla för kulturen som nu drar in på stödet. Det tycker de är jävligt, säger han till SVT.

Annons
Annons
Annons