Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Repris på bronsmatchen -94 i Örebro: ”Spelare från båda lagen kommer”

Sverige–Bulgarien – 22 år senare. Den 9 oktober blir reprisen på bronsmatchen från VM 1994 verklighet – i Örebro. Och i princip alla spelare är klara, enligt arrangören Göran Norlén.

Thomas Ravelli och Hristo Stoitjkov är två av superstjärnorna från bronsmatchen som kommer till Örebro och spelar en returmatch.

Vem minns inte Sveriges bronsmatch i VM 1994, 4–0-segern mot Bulgarien den där ljumma sommarkvällen för 22 år sedan?

Nu spelas matchen om – på Behrn arena.

Den 9 oktober arrangeras ”Bronsmatchen” av Göran Norlén och företaget EventTeamet, en uppvisningsmatch där spelarna från 1994 återigen kommer att göra upp över 2x45 minuter. Och i princip alla kommer, enligt Norlén.

– Bulgarien har anmält att de kommer med komplett trupp, alla spelarna inklusive Hristo Stoitjkov och målvakten Borislav Mihaylov som numera är ordförande i Bulgariens fotbollsförbund, säger Norlén.

– Av svenska spelare kommer några att saknas, bland annat driver Joachim Björklund, som numera bor i Spanien, en fotbollsskola som krockar med den här matchen. Men vi räknar med att i princip alla kommer. Vi kommer att släppa namnen på klara spelare ett efter ett de närmaste veckorna, och det första är Thomas Ravelli som är klar.

Norlén räknar med att släppa biljetterna till matchen i slutet av veckan, men han har redan börjat sälja sponsorpaket för mellan 1 000 och 8 000 kronor.

– Det är ett enormt intresse, både lokalt och nationellt. Och i princip allt överskott kommer att gå till Kif Örebro, som även får en fast summa per entrébiljett. De kommer att sköta arenan under eventet, och förhoppningen är att klubben kommer att tjäna mycket pengar. Det behöver de, säger Norlén.

Arrangörerna av matchen ligger i förhandlingar om sändningsrättigheterna, och räknar med att matchen kommer att gå direkt i tv. Därför har matchstart skjutits från 15.00 till 18.00.

– Vi ser väldigt positivt på förhandlingarna och hoppas snart kunna gå ut med ett pressmeddelande om att allat är klart, säger Marcus Persson, kommersiellt ansvarig för arrangemanget.

Göran Norlén berättar om hur han fick idén till matchen:

– För sex–sju år sedan var jag nere och spelade fotboll mot Bulgariens president i en uppvisningsmatch, och sedan dess har jag hållit kontakten med representanter för deras fotbollsförbund. Dessutom driver jag ju kändislaget Vig-laget, med en hel del spelare från svenska 94-laget, som spelar uppvisningsmatcher. Och när vi såg att Sverige skulle möta Bulgarien i VM-kvalet den 10 oktober så flöt allt ihop så bra att man inte trodde att det var sant. Då bokade vi in den här matchen dagen före.

Men varför i Örebro, varför inte i Stockholm? – Örebro är bästa platsen. Vi vill lyfta staden, som växer enormt mycket just nu och har bra arenor. Dessutom är det ett fint sätt att hjälpa Kif.

Enligt Norlén kommer landshövding Maria Larsson att inviga tillställningen, och efteråt kommer hon att hålla en middag på Örebro slott för alla spelare och speciellt inbjudna.

Senare under kvällen blir det en typ av galatillställning på en nattklubb i Örebro, dit alla sponsorer får biljetter.

– Vi kan ”bara” ta in 1 200 personer där, men blir det några platser över kommer vi att släppa dem till allmänheten, säger Norlén.

Lagen i bronsmatchen 1994

Sveriges startelva: Thomas Ravelli, Roland Nilsson, Patrik Andersson, Joachim Björklund, Stefan Schwarz, Henrik Larsson (Anders Limpar, 79), Klas Ingesson, Tomas Brolin, Pontus Kåmark, Håkan Mild, Kennet Andersson.

Bänken: Roger Ljung, Jonas Thern, Martin Dahlin, Lars Eriksson, Mikael Nilsson, Teddy Lucic, Stefan Rehn, Magnus Erlingmark, Jesper Blomqvist, Magnus Hedman.

Förbundskapten: Tommy Svensson.

Bulgariens startelva: Borislav Mihaylov (Plamen Nikolov, 46), Trifon Ivanov (Emil Kremenliev, 42), Tsanko Tsvetanov, Petar Houbchev, Zlatko Yankov, Emil Kostandinov, Hristo Stoichtkov, Iordan Letchkov, Naslo Sirakov (Yordanov, 46), Ilian Kiryakov, Krasimir Balakov.

Bänken: Daniel Borimirov, Boncho Genchev, Nikolai Iliev, Petar Mikhtarski, Petar Alexandrov, Goergi Georgiev, Velko Yotov, Ivaylo Andonov.

Förbundskapten: Dimitar Penev.

Annons
Annons
Annons