Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

Obesegrade – med förbjudna hbtq-bindeln

I EM förbjöds den. Men för Lif Lindesberg har den regnbågsfärgade lagkaptensbindeln blivit en succé. Sedan Gustaf Ekström började spela med den är laget obesegrat.

Gustaf Ekström i Lif.

Kalla det vidskepelse.

Men sedan Lif Lindesbergs lagkapten Gustaf Ekström för första gången drog på sig den regnbågsfärgade lagkaptensbindeln inför hemmamatchen mot Varberg den 30 januari har laget vunnit tre raka matcher för första gången sedan i serieinledningen i månadsskiftet september/oktober. 32–25 i den matchen, 29–27 borta mot Skånela i söndags och så 30–26 mot Warta i Idrottshuset i kväll.

– Tre raka segrar, så det är bara att fortsätta använda den, säger Ekström och ler.

Initiativet med regnbågsfärgade lagkaptensbindlar kommer ursprungligen från IFK Kristianstads lagkapten Johan Jepson, som började använda dem i somras för att stödja kampen för hbtq-personers lika rättigheter, och han delade ut dem till motståndare. Men uppmärksamheten exploderade när Sveriges lagkapten Tobias Karlsson förbjöds att använda den under handbolls-EM i januari, av internationella handbollsförbundet.

I samma veva beslutade Ekström sig för att beställa en egen regnbågsbindel.

– Det kändes naturligt. Framför allt som föreningen jobbat med frågan under säsongen, vi har bland annat haft en hbtq-utbildning, berättar Ekström.

Niometersspelaren Ekström hängde tre mål och utsågs till matchens lirare i viktiga segern mot Warta. Att den satt längre inne än väntat – att det dröjde till en kvart in i andra halvlek innan Lif ryckte från 17–17 till 25–19 – förklarade han delvis med läktartrycket i Idrottshuset gamla hall, som bara var hundra åskådare från fullsatt.

– Först och främst var det fantastiskt roligt att spela med det här läktartrycket, det var en helt annan ljudvolym än vi är vana vid. Det blev väldigt engagerat, men också lite stissigt. Men jag tror att det påverkade motståndarna också, säger Ekström.

Målvakten Sébastien Ehnevid, som också är klubb-, ekonomi- och marknadsansvarig i Lif, var mycket nöjd publiksiffran på 1 650.

– Fantastiskt kul. Jag är glad över att publiken gav oss en chans till efter matchen förra året, som vi inte alls tyckte var bra. Då blev det inte samma stämning som på den gamla goda tiden (när Lif spelade i elitserien i Örebro 2005–2010), men nu var publiken verkligen med, det var en härlig stämning och då är det fantastiskt att spela här, säger Ehnevid.

Ger det viktiga pengar för klubben?

– Ja, det är klart att vi gör pengar på det här. Men framför allt handlar det om att det finns en publik som kommer och ser de här matcherna som inte kommer till Lindesberg, och det är viktigt att hålla anknytningen till dem. Dessutom är handbollen i resten av länet, utanför Lindesberg, inte lika stark, och därför är det viktigt för oss att sprida den, dels för att våra ungdomslag ska få bättre matchning, men också för att länet är ett viktigt upptagningsområde för vårt A-lag.

Kommer ni tillbaka till Örebro nästa år?

– Det är jag alldeles övertygad om. Och det vore ju jättekul om det var en division högre då.

Läs mycket mer om Lif Lindesbergs Örebromatch i torsdagens NA, papperstidningen, som går att köpa som e-tidning nedan – där Ehnevid bland annat avslöjar att han tror att laget kan gå upp i elitserien i vår.

Annons
Annons
Annons