Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

I dag blir Joel stor grabb

I dag blir han stor grabb. Sedan väntar största satsningen hittills. I september kan kart-föraren Joel Johansson bli världsmästare på hemmaplan.

Joel Johansson.

- Jag trivs väldigt bra på den banan, säger Örebroföraren.

Inom loppet av två månader i somras blev Joel Johansson, 26, först Europamästare och därefter VM-tvåa i gokartens mest prestigefyllda klass, KZ2.

I kväll hyllas örebroaren vid branschgalan Motorsport award i Karlstad, där han kommer ta emot pris som årets kartingförare, utmärkelsen som stor grabb och dessutom har chans på priset som årets junior i bilsport-Sverige, till vilket han är en av fem nominerade.

– Jag är ju inte junior egentligen, men Svenska bilsportförbundet är väl inte vana vid att seniorer kör gokart, så enligt reglerna går alla kartförare in i juniorkategorin, förklarar han.

Ändå är kanske utmärkelsen som ”stor grabb” den finaste. 235 personer har fått den genom tiderna – däribland Ronnie Peterson, Stig Blomqvist, Thed Björk Bang-Melchior, Fredrik Ekblom och Richard Göransson – men ännu inte Johanssons gamla gokartkombatant, formel 1-stjärnan Marcus Ericsson.

– Förstås en väldigt hedrande utmärkelse, säger Johansson.

Kvällens gala kunde ha blivit en fin avrundning på Johanssons karriär. Efter fjolårets succé funderade han på om motivationen skulle räcka för ännu en säsong. ”Kan jag inte få full ersättning så lägger jag nog av”, sa Johansson som jobbar som rörmokare.

Något proffskontrakt med heltidslön blev det inte, men avtalet som italienska fabriksteamet Gold Kart la på bordet var ändå för spännande för att tacka nej till.

– Det är nog med pengar för att jag ska kunna gå ned i arbetstid, rent ekonomiskt är det bästa kontraktet jag haft. Och dessutom är det en riktigt intressant utmaning, det är ett märke som inte är så etablerat som vill ta ett stort steg framåt, säger Johansson.

Johansson blir teamkompis med femfaldige kartingvärldsmästaren Davide Forè, 41, från Italien.

Säsongens stora mål blir EM-serien, med tre deltävlingar, och VM som avgörs i Kristianstad 31 augusti–4 september. Men trots att Johanssons framgångar i fjol och hans tycke för banan vågar han inte hoppas på några titlar 2016.

– Näe, vi siktar på topp fem både på EM och VM, det är ett mer realistiskt mål. Pallen hägrar, naturligtvis, det hade varit en riktigt stor framgång. Men segrar är ganska långt borta. Det är trots allt ett ganska nytt team vi snackar om, säger han.

Teamet samlas redan i början av februari för tester, och kör första tävlingen i italienska Garda 20–21 februari.

Första EM-deltävlingen körs i Frankrike i slutet av april.

Länets alla stora grabbar i bilsport

Till och med 2015 har 235 idrottare utsetts till stor grabb av Svenska bilsportförbundet, som använder en speciell tabell där topplaceringar i bland annat VM, EM och SM ger poäng.

Här är alla länsidrottare som fått utmärkelsen: Ronnie Peterson (racing, Örebro), Stig Blomqvist (rally, Örebro), Arne Hertz (rally, Örebro), Ola Strömberg (rally, Nora), Anders Hultqvist (rallycross, Örebro), Anders Berggren (racing, Karlskoga), Hans-Eric Haraldsson (bilorientering, Degerfors), Mikael Andersson (bilorientering, Degerfors), Thed Björk Bang-Melchior (racing, Örebro), Hans Sellberg (rally, Örebro), Kenneth Olsson (backe, Hällefors), Richard Göransson (racing, Örebro), Fredrik Ekblom (racing, Örebro), Johnny Johansson (rally, Lindesberg), Joel Johansson (karting, Örebro).

Annons
Annons
Annons