Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tog silver efter sju raka SM-guld – lägger av: ”Känns skit”

Henrik Karlsson har dominerat svensk supermotard senaste decenniet. Men en regeländring stoppade honom från åttonde raka guldet. Efter att ha tvingats nöja sig med ett silver lägger Örebroföraren av.

Annons
Henrik Karlsson

Henrik Karlsson, 37, lägger av med supermotard.

Och Örebroföraren, som fram tills i går kunde ståta med sju raka SM-guld i motorcykeldisciplinen, gör det efter att för första gången sedan 2008 ha fått lämna en SM-final utan titeln.

– Jag sa för många år sedan att jag ska sluta det år när jag blir tvåa, och det gör jag nu, säger Karlsson.

Ska man inte sluta när man är på topp?– Asch, då kanske jag skulle ha slutat för tre–fyra år sedan, när jag var som allra bäst.

Du gläds inte så mycket åt ett silver … ?– Nej, det här känns skit, ärligt talat.

Men bakgrunden till att Karlsson nu lägger av är inte bara att han fick lämna ifrån sig den svenska mästartiteln till Ödeshögs John Stambeck – utan också att han fick göra det efter att Svemo ändrat reglerna inför årets säsong.

Precis som i bilsporter som STCC och WTCC infördes nämligen omvänd startordning – där kvalvinnaren tvingas starta sist i ett av finalheaten – för att bryta örebroarens dominans och skapa roligare tävlingar.

– Jag tycker reglerna är jättetokiga, verkligen. Är man duktig ska man inte bli bestraffad för det och få starta längst bak. Man ska starta där man förtjänat. Jag tyckte samma sak när de började ändra reglerna i STCC för att Thed (Björk Bang-Melchior) var för bra.

Inför SM-finalen på Tuvängen Ring i Stockholm låg Karlsson tolv poäng bakom Stambeck. Men i stället för att ta in fastnade Örebroföraren i trafiken i det där heatet med omvänd startordning, samtidigt som Stambeck kom förbi, drog ifrån och drygade ut till totalseger med 18 poängs marginal i årets SM.

– Jag vurpade men inte, men gjorde en liten tabbe i andra sväng, hamnade bakom och sedan kom jag aldrig riktigt ikapp. Jag slutade sexa i det heatet. Men det var inte där jag förlorade guldet, det var redan i Kalmar i juli när jag kraschade, skadade mig och missade ett heat. Det hade jag inte råd med, med de här reglerna.

Enköpings Fredrik Eriksson, Göta MS, tog bronset.

Men även om Karlsson nu ställer in supermotardhojen i garaget för gott så kommer han inte att lägga av med motorsport.

– Nej, nej, något kommer jag köra. Jag har ju tävlat i princip varje helg sedan jag var elva år gammal och älskar allt med motorer. Fram till 2006 körde jag motocross på elitnivå och blev femma i SM sista året, då kände jag att jag var klar med det. Nu känner jag att jag är klar med supermotarden. Nästa år blir det back-SM, och kanske något mer. Vi får se vad som händer.

Annons
Annons
Annons