Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Annons

I dag börjar Niklas "omöjliga" OS-attack

Han är inte ens en av tolv i landslaget. Men hoppryttaren Niklas Jonsson vägrar ge upp drömmen om OS.

– Jag vet hur verkligheten ser ut, men i det här fallet behöver jag inte vara realist, säger örebroaren inför dagens säsongspremiär.

Niklas Jonsson, 40, vägrar sluta drömma om OS i Rio de Janeiro i augusti.

Trots att 2015 inte alls gav den resultatmässiga utveckling som han hoppats, att han i praktiken inte ens var nära svenska EM-laget.

Trots att han varken fick en plats i förbundskapten Sylve Söderstrands åtta man stora ”spetstrupp” i hopplandslaget eller i utmanargruppen med ytterligare fyra ryttare inför 2016.

Trots att Sverige har Henrik von Eckermann och Douglas Lindelöw som visat klass i världscupcirkusen i vinter, Peder Fredricson som visat grym form internationellt, en av världens vassaste ryttare i Rolf-Göran Bengtsson och därtill namn som Malin Baryard Johnsson.

Och trots att Sverige bara har fyra platser till OS.

– Jo, jag har fortfarande Rio som mitt interna mål. Men jag är också realist. Jag vet hur verkligheten ser ut om jag kliver ut ur min lilla bubbla, jag vet vilken sport jag håller på med, vilka skilda förutsättningar det är och att det ska ganska mycket till för att jag ska lyckas, säger Jonsson.

– Men man behöver inte alltid vara realist. Just nu kör jag bara på, och så får vi se vart jag vi landar.

Den nästan omöjliga vägen mot Rio börjar med tre inomhustävlingar.

En tvåstjärnig, internationell tävling i Melsomvik, söder om Oslo, med start i dag, en nationell elittävling i Helsingborg nästa helg och en trestjärnig, internationell tävling i Borås 10–13 mars.

– Det är som försäsong, kan man säga. Träningsmatcher. Eller ja, tävling är tävling, men mentalt är det lite så. Därför kommer jag med största sannolikhet att stå över Göteborg horse show eftersom det ligger så sent i år. Jag vill hellre komma igång och tävla utomhus.

Jonsson tjuvstartade säsongen redan förra helgen, med att rida åtta av nio rundor felfritt med åtta olika, unga hästar i två lokala tävlingar i Kumla och Strömsholm.

Men det är i dag, torsdag, som han för första gången i år luftar stjärnhästen Caral, den 13-åriga valacken som med de fantastiska resultaten i nationshoppningarna 2014 – som bland annat gav Jonsson och svenska laget en bronsmedalj i världsfinalen i Barcelona – fick Örebroryttaren att på allvar börja drömma om Rio.

– Jag ska inte säga att inomhussäsongen är oviktig, för det är bra att positionera sig, men det är utomhus som gäller. Därför kommer jag precis som förra året att dra ned till Italien och starta utomhussäsongen tidigt, med tävlingar veckorna 13 och 14, säger Jonsson.

– Då vill man börja ha svar på vissa saker. Då måste man börja närma sig, då får det inte vara för långt kvar till formen. För sedan ska förhoppningsvis allt vara jäkligt bra om man ska vara med och konkurrera.

Annons
Annons
Annons