Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför derbyt: "Mentala biten viktigast”

Örebro Volley mot Lindesberg Volley.För tredje gången den här säsongen.Betydelsefulla poäng står på spel i länsderbyt.– Den mentala biten blir viktigast, säger Örebrostjärnan Anna Rönnbäck.

Annons

En fjärdeplats. 21 poäng. En femteplats. 20 poäng. Mötet mellan Örebro Volley och Lindesberg Volley, det tredje länsderbyt för säsongen, blir ett minst sagt viktigt sådant i kampen om att skaffa sig en så bra placering som möjligt inför slutspelet.

– Vi har en väldigt hög högstanivå, men det har varit tuffa matcher mot Lindesberg i serien tidigare. Något som vi får räkna med igen. Sedan blir den mentala biten viktigast och kommer att fälla avgörandet, säger Örebrostjärnan Anna Rönnbäck, 34.

Ja, det har verkligen varit varit jämna och spännande bataljer mellan lagen. Örebro har ledit båda matcherna med 2–0 i set, för att sedan tappa greppet och vinna med 3–2 efter ett avgörande skiljeset.

– Lindesberg har kommit igång nu, och de är mycket bättre än vad de var när vi mötte dem på försäsongen. Vi har inte lyckats hålla jämnheten uppe mot dem i serien, och sedan har de även flera bra spelare. Inte minst Marjorie (Giordano, reds anm) som både är en riktig ledartyp och väldigt skicklig.

Rönnbäck, som kan spela såväl till höger som center, har ett förflutet i Linde. 2012 vann den landslagsmeriterade Pajalatjejen SM-guld med klubben.

– Men jag kan inte påstå att det är mycket viktigare att vinna mot dem än över något annat lag. Derbymatcher är alltid roliga att spela, och det blir inte sämre av att Lindesberg kommer att ta med sig mycket supportrar. Sedan blir det förstås kul att möta spelare som jag har spelat med tidigare.

Den här matchen vill du nog ändå väldigt gärna vinna, eller? Jo, men absolut. Nu skiljer det ju bara en poäng mellan lagen. Vi skulle behöva ta tre poäng.

Vad blir nyckeln till seger?

– Vi behöver vara bestämda, och se till att få stopp på deras vänsterkanter. Sedan tror jag att vi kommer att kunna dra nytta av bredden i truppen. Den har inte Lindesberg på samma sätt, säger Anna Rönnbäck, vars lag är skadefritt.

Lindesberg, som nyligen hämtat in holländska passaren Lydie van Deursen, är på jakt efter ett trendbrott, och hoppas passera Örebro i tabellen.

– Det är inte omöjligt att slå Örebro. Vi har varit nära två gånger, och ska fokusera på vårt eget spel. Om vi gör det, så kommer det att gå bra, säger den landslagsmeriterade spikern Martina Svensson, 21.

Svensson har vinnarreceptet klart för sig:

– Ja, förutom att vi ska hålla oss lugna och kyliga, så finns det tre saker som vi måste ha med oss. Servetryck, servemottagning och ett bra försvar är det som är extra viktigt.

Hur ser du på matcherna innan mot Örebro?

– Vi hade svårt att komma igång i båda mötena. Men sedan visade vi styrka och tog oss tillbaka. Bara synd att de ändå lyckades vinna.

Du har gjort en säsong i motståndarlaget. Hur ser du på derbyts betydelse?

– Det var nog mer speciellt att möta Örebro förra säsongen för mig. Jag blir riktigt taggad av den här typen av matcher. Derbyn får mig att vilja leverera och prestera ännu mer än vanligt. Sedan är ju Örebro mycket bättre i år än vad de har varit på länge.

23-åriga van Deursen, som kommer närmast från collegespel i USA, debuterade i 3–0-segern över Sollentuna senast och har inlett lovande i Lindesberg.

– Ja, det har gått bra för henne. Hon är en bra spelare och en väldigt härlig person. Vi behövde få in ytterligare en passare för att komplettera Rebecca (Andersson), och Lydie kommer att bli jätteviktig för oss.

Hur är läget i truppen?

– Väldigt bra. Alla är friska och kan vara med, och vi är laddade för att göra en bra match, säger Martina Svensson.

Matchstart 14.00 i dag, söndag, i Idrottshuset.

Annons
Annons
Annons