Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Tuffa tag kan vänta långtidssjukskrivna

Säg upp dig själv och börja på medarbetarprogrammet – annars sparkar vi dig. Ett tufft ultimatum flera av Örebro kommuns anställda ställts inför.

Bild: Per Knutsson

Annons

Läs hela Örebro kommuns formulering i pdf-dokumentet i länken bredvid.

Tina och Mia är två av dem som fått kommunens aultimatum.

- Medarbetarprogrammet är skit rent ut sagt. Alla satt mest framför datorn hela tiden och spelade spel, säger Tina.

Tina och Mia är stridslystna. De har kommit över chocken att fått sparken, nu vill de ha upprättelse. Och sina jobb tillbaks, för ingen av dem är egentligen sjuk. De klarar inte av att gå tillbaka till sina förra jobb, men är etthundra procent arbetsföra.

– När handläggaren tog fram dokumentet blev jag så ställd att jag sa upp mig och skrev på. Jag orkade inte bråka, berättar Tina.

Mia blev förbannad.

– Jag vägrade säga upp mig. Då sa handläggaren att jag fick gå medarbetarprogrammet ändå.

Annons

Handläggaren visade tydligt missnöje. Hon upprepade flera gånger att ”ingången” i medarbetarprogrammet som Mia valt inte alls var lika bra som den andra ”ingången”.

Annons

– Hon menade det varit bättre om jag sagt upp mig. Fast hon kunde inte motivera varför, säger Mia.


Storkök knäckte ryggen

Mia och Tina påminner om varandra. Båda är i 40-årsåldern och har jobbat länge inom kommunen. Mia i 24 år, över halva hennes liv. Hon jobbade i storkök, men ryggen höll inte. Jobbet var för tungt. Hon fick då jobba på förskola, vilket hon trivdes bra med och klarade utan problem. Men hon fick inte vara kvar.

– Handläggaren sa att de bara rehabiliterar anställda som kan återvända till sina jobb. Jag hade fått ont i ryggen och blivit sjukskriven igen om jag återvänt till storkök.


Erbjöds samma jobb

Tina är utbildad gymnasielärare, hon har även en administrativ utbildning. Hon har jobbat många år på flera gymnasier i Örebro och undervisat i ett tiotal ämnen.

På sista skolan blev arbetsbördan och stressen för stor, Tina blev utbränd. Den enda arbetsträning hon erbjöds var att gå tillbaks till samma skola och samma jobb, annars skulle hon bort.

– Jag bad om att få jobba på en annan skola eller på kontor, men det var tvärstopp. De vägrade leta andra jobb.

I dag jobbar Tina som lärare igen, hon har ordnat timvikariat till själv på en annan skola.

Trots att de tvingades gå medarbetarprogrammet hade båda förhoppningar när de började.

De trodde att de skulle få hjälp att söka nya jobb och att jobbcoacherna hade kontaktnät och kunde ordna praktikplatser. Men det var fel, de fick ordna praktik själva och söka jobb på egen hand från Arbetsförmedlingens platsbank. Vilket de lika gärna kunnat göra hemifrån.

Annons

Annons


Föreläsning återkom

– Vi hade en föreläsning en gång i veckan, efter ett tag återkom samma föreläsning igen, berättar Mia.

- Jag träffade jobbcoachen en gång varannan vecka men fick ingen personlig hjälp. Alla som gick där satt bara framför datorerna och spelade Farmville på Facebook, säger Tina.

Någon uppföljning på vilket resultat medarbetarprogrammet gett för dem som gått där verkar inte Örebro kommun ha gjort.

– Det ligger inte i vårt intresse att följa upp vad som händer med våra medarbetare när de slutat sin anställning hos oss, säger Carola Lilja, personalchef på Örebro kommun.

Kommunen har samarbetat med företaget Antenn som anordnar medarbetarprogrammet i flera år. I takt med att kommunens organisation slimmats och flera verksamheter lagts ut på entreprenad har kommunens behov av personal minskat.

– Vi har problem med personalrörligheten, våra anställda stannar kvar. Medarbetarprogrammet är ett incitament vi använder för att få folk att byta arbetsplats.


Fotnot: Tina och Mia heter i verkligheten något annat.


Elisabeth Pettersson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy