Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Nora

Vendel får hjälp att söka efter mormor

Fars släkt har han redan koll på. Men när släktforskarklubben under lördagen var på biblioteket passade vendel Pettersson på att ta hjälp att söka efter sin mormor.

Ingrid Berglund hjälper Vendel Pettersson att leta efter hans mormor Anna Charlotta Karlsson, närmare bestämt efter var hon föddes.

Bild: Malin Eriksson

Annons

Runt ett konferensbord fyllt med datorer tog Nora släktforskarklubb i helgen emot Norabor som ville veta mer om sina rötter.

– Allt vi behöver är några uppgifter att börja med, som ett namn, födelseår eller födelseort, berättar Lars Öjebo.

I olika arkiv hjälper släktforskarna besökare att söka fram släktingar. Ofta är det digitaliserade kyrkböcker de söker i.

Annons

– Men det finns också register över exempelvis dem som emigrerat till Amerika, säger Ann-Marie Söderberg.

Annons

Registren finns ofta på internet för den som vill abonnera. Men besökare kan även få tillgång till dem i släktforskarklubbens lokaler på Eliasonska gården, där man också kan söka i kyrkböcker från Nora, Järnboås och Viker på microkort.

En av dem som på lördagen tog chansen att få lite hjälp är Vendel Pettersson från Bengstorp.

– Fars släkt har jag tagit fram uppgifter på själv ända tillbaka till mitten av 1700-talet. Det gick bra eftersom de bott i Nora hela tiden. På mors sida är det svårare, säger Vendel Pettersson.

Den han vill hitta är sin mormor Anna Charlotta Karlsson, och han vill veta var i Getingdalen, Närkes Kil, hon föddes.

– Jag skulle vilja veta vilket av husen de bodde i, så att jag kan gå dit och kika lite, säger han.

Ingrid Berglund börjar leta i husförhörslängder och liknande register, men hon konstaterar snabbt att släktforskande kan vara tålamodsprövande för tillsammans får de gå igenom sida upp och sida ner på dataskärmen framför sig i sin jakt på Vendels mormor.

Ann-Marie Söderberg från släktforskarklubben gläds åt alla besökare som vill ta klubbens hjälp för att söka sina rötter.

Bild: Malin Eriksson


Malin Flink

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy