Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljusnarsberg

Kopparbygden vill bevara kunskap om lokalhistoria

Den 16:e utgåvan av Kopparbygden finns nu ute. Bakom tidningen står hembygdsföreningen och tanken är att den ska hjälpa till att bevara kunskapen om bygdens historia och utveckling.

Hembygdsföreningen anordnar ofta utflykter med Håkan Mossberg som guide. I år är det ängslador utmed Nittälven som förväntas bli några utflyktsmål. Ängslador som Mossberg letat upp och skrivit om i årets utgåva av Kopparbygden.arkivbild: anders almgren

Annons

Initiativtagare till Kopparbygden var Nya Kopparbergs Bergslags hembygdsföreningens Inger Pettersson. Den från början ganska blygsamma tidskriften har sedan gradvis blivit allt bättre, genom att tekniken gjort det möjligt att förbättra såväl design som utskrifter.

Ljusnarsbergaren Anders Bogland har under årens lopp varit en flitig författare till allehanda historiska artiklar om TGOJ-järnvägen, den gula treskillingen och Maja Forsslund, initiativtagare till föreningen.

Sedan ett par år tillbaka är det dock Håkan Mossberg som ansvarar för materialet och fyller sidorna. En, enligt honom, självpåtagen uppgift.

– Det föll sig naturligt. Jag förfogar över ett ganska stort bibliotek av hembygdslitteratur.

Annons

Många gamla kartor

- Dessutom har jag många gamla kartor, och ett stort intresse, säger han.

Annons

För Mossberg som vare sig är född, uppvuxen eller bosatt i kommunen har det inte varit helt lätt att lära sig bygdens historia.

De mångåriga arbetet inom Skogsstyrelsen, där han fortfarande arbetar, har dock varit till stor hjälp vid efterforskningsarbetet. Som projektledare för den kulturminnesinventering som dåvarande Skogsvårdsstyrelsen genomförde under 1990-talet fick han också se och lära mycket.

– Sedan har jag läst mycket och frågat runt. Den vägen har fungerat bra i mitt fall.

I fjolårets Kopparbygden presenterades de lokala konstnärerna Calle Nyland och Johan Edvard Stenström.

Konstnärstemat är också en del av årets utgåva som innehåller presentationer och bilder av konstnärerna Arne Elsrud och Sven Månsson.

Ett längre avsnitt omfattar även Nittälven med dess slåtterängar, lador, flottning och naturreservat.

– Jag har tillbringat mycket tid vid älven under mitt sökande efter gamla ängslador.

Fler utflykter

Tanken är att det ska kunna bli några utflykter med föreningen till dessa platser under våren och hösten.

En av ortens mer kända företagare, Sven Larsson, har också uppmärksammats i tidningen.

– Intresset för det som ligger närmare i tiden är större än det som ligger långt bort. Folk vill läsa om saker de känner igen och personer de kanske mött under sina levnadsår. Förhoppningsvis kan det här öka intresset för hembygdsföreingen.

Annons

– Medlemsantalet sjunker och det vill vi ändra på.

Annons

Vid västra Älvhöjden finns minst fem lador. En av dem är den här förfallna ladan i sluttningen uppe vid Staggen.

Fakta: Nya Kopparbergs Bergslags hembygdsförening

Bildades 1923 på initiativ av Maja Forsslund, som genom sitt ”stora kunnande och arbete för hembygden har bevarat och upptecknat mycket värdefullt för kommande generationer”.


Föreningen har i dag sex museer som är öppna för allmänheten. Av dessa är hembygdsmuseet som invigdes 1924, det äldsta. Övriga museer är foto, -skomakare, -guldsmeds, -post -och gruvmuseet. Ett kopparmuseum är under uppbyggnad och förväntas stå klart till sommaren.


Föreningen äger även en donerad bergsmansgård, Söörgården, med tillhörande skog. Likaså äger de den gamla arkivbyggnaden som innehåller cirka 300 hyllmeter handlingar.


Annika Nygren-Berg

019-15 54 71
[email protected]


Annika Nygren-Berg

[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy