Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Alliansen i Örebro - minut för minut

Under onsdagen kom alliansens tågturné till Örebro och Våghustorget. NA följde de fyra partiledarna Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Göran Hägglund och Jan Björklund hack i häl när de möttes av hundratals personer på Våghustorget.

Bild: Lennart Lundkvist

Annons

12.19 Allianståget anländer och livvakter med öronsnäckor och svarta kostymer är först ut ur tåget. Strax efter kliver partiledarna ut ur vagnen och möts inte bara av partiernas lokala ungdomsförbund utan även av en mängd journalister och poliser.

12.23 Vid bussen som ska föra sällskapet till Våghustorget möts Alliansen av ett gäng demonstranter. ”Blå politik är för den som är rik” skriker de och viftar med banderoller, bland annat en med texten ”FRA åt helvete. Lämna oss ipred”. Ledarna, de lokala förbunden och journalisterna går in i bussen och lämnar stationen. I bussen går kamerorna varma.

12.30 anländer bussen till ett fullproppat och soligt Våghustorget. Vissa demonstranter har följt med hit men de överröstas av applåder och jubelrop under hela tillställningen.

Annons

Annons

12.36 Partiledarna presenteras och går likt ett rockband upp på scenen medan ”We are family” spelas högt i högtalarna.

12.37 inleder Fredrik Reinfeldt framträdandet men ordet går snabbt över till Maud Olofsson som berättar om vad Alliansen har förbättrat i Sverige under sin tid vid makten. I tur och ordning får även Jan Björklund och Göran Hägglund prata och alla tal följs av applåder. Bredvid mig står ett par i tjugoårsåldern och håller i ett plakat med texten ”vi vill ha jobb, inte bidrag”.

12.43 Skolminister Jan Björklund får frågan om han kan betygsätta De rödgrönas budgetmotion som nyss kommit in.

– Hade en elev i skolan lämnat in budgetmotionen så hade han blivit kallad till utvecklingssamtal, svarar Jan Björklund.

12.59 Fredrik Reinfeldt avslutar framträdandet med att berätta vilka saker han är mest stolt över att ha åstadkommit. Han fokuserar på att Alliansen har uppfyllt alla sina vallöften, att de har skapat mer pengar i plånboken för alla svenskar genom sänkta skatter och att de har sänkt statsskulden sedan de blev valda.

13.01 går partiledarna av scenen och möts av en klunga människor nedanför. Reportrar vill få intervjuer, fotografer vill ta bilder och privatpersoner vill passa på att skaka hand med makthavarna.

13.09 Mitt i kaoset står en tandlös man i jeansjacka och får en ”Alliansen”-tröja av en lokal partianhängare. Han sätter direkt på sig tröjan men säger när jag frågar honom att han absolut inte kommer att rösta på Alliansen i höst.

Annons

Annons

13.12 Går partiledarna in i bussen igen och lämnar torget som precis har blivit molnigt och folktomt.

13.26 Lämnar allianståget Örebro Central och tidsschemat på en timme och fem minuter har bara dragit två minuter över tiden.

Bild: Lennart Lundkvist

Bild: Lennart Lundkvist

Bild: Lennart Lundkvist

Bild: Lennart Lundkvist

Bild: Lennart Lundkvist


Alex Wahlquist

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy