Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Askersund

Hon vill ta över efter farfar

Tidsödande. Sandra Danielsson arbetar med att färdigställa en kruka från lergods. Det tar lång tid att bli en skicklig keramiker, men Sandra har siktet inställt på att lyckas. Som läromästare har hon farfar Karl-Herbert.

Annons

Karl-Herbert Danielsson har varit krukmakare sen 60-talet. Han har en ateljé nere vid hamnmagasinet i Askersund. Nu hoppas barnbarnet Sandra på att få chansen att gå i hans fotspår. Redan som liten var Sandra med sin farfar och lekte bland lera och krukor. Men det är först de senaste två åren som hon har insett att hon vill arbeta med keramik. Drömmen är att kunna skapa skulpturer och att leva på att dreja. För tillfället jobbar hon extra på McDonalds, då drejandet inte ger några direkta inkomster.

– Just nu är jag i verkstaden så mycket som möjligt. Men man måste ju tjäna pengar också. Så fort chansen kommer, vill jag kunna arbeta heltid med att skapa, säger hon.

Karl-Herbert var tidigare bildlärare på Sjöängskolan. Men innerst inne ville han arbeta med hantverk. I mitten av 60-talet kom en kvinna tillbaka till Askersund efter en längre period i Mexiko. När hon startade en keramikkurs nappade Karl-Herbert. Sen dröjde det inte länge förrän han själv höll i kurserna när huvudlärarinnan var borta.

Annons

Annons

– Jag byggde en drejskiva och började hemma i garderoben i lägenheten. Efter det rullade det på, och jag har arbetat heltid som keramiker sen 1975.

Han öppnade sin första keramikbutik i slutet av 70-talet. Trots sina 76 år arbetar han fortfarande när lusten finns där. Han tycker att Sandra är talangfull och hoppas att hans råd och erfarenhet kan ge henne en bra start i karriären. Men han påpekar att konkurrensen är hård och att det tar tid att skapa sig ett namn i branschen.

Sandra blir inspirerad av allt och ingenting. Enligt henne poppar det upp idéer hela tiden. Det gäller bara att få tid och resurser för att skapa mer. Hon formade sitt första verk för snart tre år sedan, då hon tillverkade lergods som sen användes till julklappar.

– Det är roligt att pröva allt och just nu har jag inga speciella favoritskulpturer. Ibland gör jag krukor eller vaser, för att nästa dag göra halsband. Jag tror att det är en styrka att vara allround.

Under sommaren är det alltid mycket att göra i ateljén. Askersund är en populär sommarstad och försäljningen ökar med alla turister. Sandra har fem veckors semester från sitt andra arbete, men räknar inte med mycket semester.

– Det är lättare nu. Det blir att arbeta hårt resten av sommaren. Men det är inget problem så länge du sysslar med din passion, säger Sandra med ett leende.

Annons

Still going strong. En artist slänger inte in handduken i första taget. Karkl-Herbert Danielsson uppnådde pensionsålder för tio år sedan, men är fortfarande på verkstaden och arbetar.

Dreja är stressigt under sommaren. Tillsammans med julen är det den period som folk handlar klart mest keramik.


text och bild:Dan Jonsson

dan.jonsson@na.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy