Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Askersund

Askersunds äldsta hus klarade storbranden

Många har stannat upp när de vandrat i stadsparken längs Alsens strand och sett den vackra gamla stugan som ligger längs vägen. Sagers stuga är Askersunds äldsta hus och har en intressant historia.

Stugintresse. Bertil och Birgitta Gylling äger Sagers stuga och fick ofta många frågor från förbipasserande. Tack vare Alf Cederlind, Ove Danielsson och Leif Linus Larsson har de nu information för att kunna svara.Bild: Veronica Svensson

Annons

– Vi fick alltid så många frågor om stugan, så när jag träffade Linus en dag frågade jag om han visste något om huset. Det var så undersökningarna började, berättar Birgitta Gylling som äger fastigheten med sin man Bertil.

Leif Linus Larsson fortsatte att undersöka det gamla huset tillsammans med Ove Danielsson och Alf Cederlind. De blev ett bra team, där Linus stod för bilder, Ove texten och Alf historien.

Annons

Annons


Före branden

Det visade sig att Sagers stuga är det äldsta huset i Askersund som står kvar på sin ursprungliga plats. Den fanns till och med där före branden 1776 och tros ha klarat sig tack vare att vinden låg åt andra hållet. Men det har inte varit lätt att få fram information.

– Vi började med att fråga folk på stan, men ingen visste något, berättar Ove.

– Så jag fick sitta och rota i bibliotekets arkiv, säger Alf som lyckades hitta vilka som varit ägare och boende på gården där stugan står ända från 1752 fram till i dag.

Mycket information lyckades de alltså till slut få fram och i dag sitter en skylt uppe med uppgifter om huset för förbipasserande. Paret Gylling håller stugan öppen för besökare som vill titta in men får inte lika många frågor nu som förr.


Många turister

– Det är många turister som kommer in, men även boende, säger Bertil.

Varför stugan kallas just för Sagers stuga är oklart. Det kan ha varit en Karlsson som kom från Sagers utanför Askersund som använde stugan, eller så var det en släkt som just hette Sagers som bodde i den.


Veronica Svensson

[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy