Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Så blir du av med bananflugan

I skarven mellan sommar och höst är det högsäsong för den så kallade bananflugan. En liten insekt som ofta skapar irritation och obehag.

Bild: Scanpix

Annons

Men bananflugorna är helt ofarliga och det finns effektiva sätt att bli av med de små liven.

Bananflugan är bara ett par millimeter lång och den har fått sitt namn av att den ofta håller till i närheten av frukt som äpplen, päron, vindruvor – och inte minst bananer.

– Bananflugorna kommer främst in i bostaden med frukt som man har handlat i affären. Förekomsten av bananflugor har absolut ingenting att göra med hur välstädat man har hemma, vilket det finns de som tror, påpekar Sebastian Cabander på Anticimex.

Annons

Det är på sensommaren och i början på hösten som bananflugorna oftast dyker upp i de svenska hemmen.

– Den som drabbas av bananflugor upplever det ofta som väldigt irriterande och obehagligt. Men den är helt ofarlig och den gör ingen skada, säger Sebastian Cabander.

Annons

Bananflugan förökar sig fort. Utvecklingen från ägg till färdig fluga tar ungefär en vecka och varje hona lägger cirka 500 ägg.

Men den har å andra sidan en relativt kort livslängd, en bananfluga blir bara cirka 20 dagar gammal.

Eftersom bananflugorna främst lever av gamla matrester, frukt och avfall gäller det att se till att sådant inte finns tillgängligt.

– I stället för att ha frukt i en skål på bordet bör man ställa in frukten i kylskåpet. Dessutom ska man inte ha matrester och odiskade saker stå framme, det är sådant som lockar till sig flugorna. Det är också viktigt att kasta sopor minst en gång varje dag, säger Sebastian Cabander.

Returflaskor och burkar bör också förvaras på ett sätt så att bananflugorna inte kommer åt dem. Det bästa sättet är att förvara tomma flaskor och burkar i förslutna plastsäckar.

Men i de fall där man redan har fått in bananflugor i sin bostad finns det sätt att bli av med dem.

– Det bästa sättet är att göra i ordning en blandning med vinäger, honung och diskmedel. Det lockar till sig flugorna, säger Sebastian Cabander.

Blandningen bör bestå av två deciliter vinäger, en deciliter honung och några droppar diskmedel.

Annons

Annons

– Vinägern och honungen lockar till till sig bananflugorna. Och diskmedlet gör att ytspänningen försvinner så att flugorna kommer ner i blandningen och drunknar, säger Sebastian Cabander.

Recept bananflugefälla

2 deciliter vinäger


1 deciliter honung


Några droppar diskmedel


Kenneth Johansson

019-15 52 53
Kenneth.Johansson@na.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy