Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hällefors

Fler behöver försörjningsstöd

Försörjningsstödet i Hällefors kommun har ökat med över 1,4 miljoner jämfört med förra året. Orsaken är framför allt arbetslösheten.

Behovet av försörjningsstöd är oftast svårbedömt framhåller Kenth Adamsson, chef för kommunens individ- och familjeomsorg.

Det påverkas alltid av generella välfärdsbeslut och konjunkturer.

Vad man kan konstatera är att kostnaderna i Hällefors kommun har ökat rejält det senaste året.

Fler ärenden

Under perioden januari–september 2009 utbetalades drygt 2,1 miljoner kronor. Under samma period i år har kommunen utbetalat drygt 3,5 miljoner. Ärendena har blivit betydligt fler.

Annons

Annons

Enligt prognoserna kommer budgeten för förförsörjningsstödet att gå med underskott, enligt beräkningarna med 879 000 kronor. Det totala underskottet 2010 för hela ifo-verksamheten beräknas bli 2,8 miljoner kronor.

Behandlingskostnader

– Orsakerna är försörjningsstödet men också behandlingskostnader för barn och unga. Kostnader vi inte kan påverka. Att reducera i personalstyrkan i detta läge tror jag är att bita oss själva i svansen, säger Kenth Adamsson.

Adamsson påpekar att utförsäkringarna ännu inte drabbat kommunen. Något som kan komma att öka kostnaderna ytterligare.

– Men det kommer nog och vi är beredda.


Birgitta Skoglund

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy