Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Hyreshöjningen kan bli tre till fyra procent

Styrelsen i Rådhus AB beslutade vid ett möte på onsdagseftermiddagen att vinstkravet för Örebrobostäder 2011 ska vara 20 miljoner kronor. Hyresgästföreningen bedömer att det kommer att innebära hyreshöjningar på mellan tre och fyra procent.

Annons

- Styrelsen var helt enig i sitt beslut. Det är inget konstigt utan vinstkravet ligger i paritet med tidigare års nivåer, säger Inger Högström-Westerling (M), styrelsens ordförande.

Mot bakgrund av en ny lag som träder i kraft 1 januari 2011 har mötet rönt extra stort intresse. Lagen innebär att kommunala bostadsaktiebolag inte bara ska drivas med allmännyttiga hänsyn, utan också med affärsmässighet.

Annons

Annons

Oklara konsekvenser

Hur lagen ska tolkas och vilka konsekvenser det skulle få för styrelsen i Rådhus AB:s beslut har varit oklart. Ett vinstkrav på 70-80 miljoner har nämnts, vilket Hyresgästföreningen befarade skulle innebära hyreshöjningar i storleksordningen fem till sex procent. Men för 2011 är beslutet nu avkastning på 20 miljoner kronor.

- Vilka avkastningskraven kommer att vara på längre sikt är svårt att sia om. Vi kommer att ta hänsyn till hur andra kommuner tolkar den nya lagen, men i och med att Öbo är allmännyttigt så har vi också ett samhällsansvar att beakta, säger Inger Högström-Westerling.

Vad kan dessa hänsyn innebära för vinstkraven 2012 och 2013?- Det kan innebära att avkastningskraven blir lägre. Men det är för tidigt att säga.

Thomas Bergh, ordförande i Hyresgästföreningen i Örebro, bedömer att ett krav på 20 miljoner i vinst kommer att innebära mellan tre och fyra procent i hyreshöjningar för Öbos hyresgäster.

- Kraven som ställs på Öbo uppfattar vi som rimliga. Jag vill dock vara försiktig med uttalanden innan jag läst det slutgiltiga beslutet, säger han.


Med utgångspunkt från beslutet, hur kommer ni att förhålla er i hyresförhandlingarna för 2011?

Annons

- Vi ska sätta oss ned och diskutera det nu, säger Thomas Bergh.


Pär Thorsén

019-15 52 75
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy