Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Hovrätten mildrade  straffet för Lindberg

Svea hovrätt dömer Göran Lindberg, tidigare hög polischef och rektor för polishögskolan, till sex års fängelse för en rad grova sexbrott. Därmed mildras tingsrättens straff med ett halvår.

Bild: Jonas Ekströmer

Annons

Tre punkter i åtalet gällde fall i Örebro län. Men hovrätten, precis som Södertörns tingsrätt, dömer honom bara för två av fallen.

Svea Hovrätt ogillar några åtalspunkter som han dömdes för i tingsrätten.

Tre gäller koppleri och en våldtäkt mot en 17-årig flicka .

Han döms för grov våldtäkt, våldtäkt, köp av sexuella tjänster, försök och medhjälp till sexköp samt koppleri och misshandel.

Annons

Sex år

Annons

Hovrätten anser att sex år är det straff Göran Lindberg ska ha för sin brottslighet.

Det påpekas att hans ålder, 64 år, inte ger skäl till ett kortare straff.

De fall han åtalades för i Örebro län gällde våldtäkt, koppleri och köp av sexuell tjänst. I tingsrätten bedömdes våldtäkten istället som misshandel genom slag mot ansiktet och strypgrepp. Åtalet för koppleri ansågs inte styrkt och sexköpen hade han erkänt och dömdes för. Hovrätten gör ingen ändring på någon av punkterna.

Två miljoner

Rättegångskostnaderna i tingsrätten uppgick till två miljoner. Han dödmes att betala 700 000 men hovrätten sätter ner beloppet till 350 000.

Göran Lindberg ska vara kvar i häktet till den dag fängelsestraffet börjar avtjänas.


Monica Berndtsson

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy