Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Huset som försörjer sig självt

Så här års oroar sig många för elräkningarna. Det behöver inte Niklas och Louise Scott göra. De är inte anslutna till det allmänna elnätet utan är självförsörjande på el i sitt nybyggda hus strax utanför Örebro.

När husstommen var klar började Louise och Niklas att själva bygga upp huset inuti och måla alla ytor.

Annons

Redan när Louise träffade Niklas för nio år sedan förstod hon att hon mött en speciell man, en riktig uppfinnar-Jocke. Förra året byggde det unga paret ett unikt hus, fullt av fiffiga lösningar som Niklas tänkt ut.

Insidan är som vilken nybyggd villa som helst. Men utsidan är speciell. Fler solpaneler än vad som är vanligt på en villa. Och så vakuumrören på taket som förser huset med värme.

– Jag blev inte så glad när jag såg dem, säger Louise .

– Men när Niklas förklarat så förstod jag att de var nödvändiga.

Tidigare bodde paret Scott i en äldre villa i Fellingsbro som drog 28 000 kilowattimmar elström per år. Det är Niklas som levererar denna siffra. Han har under många år haft stenkoll på allt som har med energiförbrukning att göra. För åtta år sedan köpte han en elbil, en av 15 el-Golfar som tillverkades år 1991. Den här köptes in av Lunds Energi för drygt 300 000.

Annons

Annons

– Jag köpte min för 20 000 kronor och laddar den via våra solceller. Det blir en billig bil.

Experimenterandet har följt Niklas sedan han var liten. Han har konstruerat mängder med egna maskiner och exempelvis förvandlat en barngunga i form av en aubergine till en gräsklippare. Huset i Fellingsbro fick också energibesparande åtgärder så långt det gick. Men Niklas ville något mer. Därför började paret leta tomt för ett nybygge där Niklas energibesparande idéer skulle kunna förverkligas helt och hållet. Så småningom hittade de en tomt på 2 400 kvadratmeter mittemot Mariebergs köpcentrum, på andra sidan motorvägen, söder om Örebro. Och där startade de sitt energihusbygge hösten 2008.

Bottenplattan lades i december. Den består av samma material som hela husstommen – foamglas.

Vad är då foamglas?

– Det är ett helt fuktsäkert och mycket isolerande material som består av krossat bilglas och returglas som jästs ihop med kol och blivit som hård frigolit, förklarar Niklas.

– Eller som stenhård oasis, inflikar Louise.

Tack vare glaset är materialet råttsäkert. Och den goda isoleringsvärdena gör också att väggarna inte behöver bli lika tjocka som i andra extra energisnåla hus typ passivhus.

Hittills har tre villor byggts av foamglas i Sverige och ett av dem är paret Scotts hus i Rävgräva.

Foamglasbitarna fogas ihop med plåtbalkar och blir så stabila att det i princip går att bygga femvåningshus av dem. Samtidigt som man kan såga i dem med fogsvans.


Hur hittade ni foamglaset?

– Jag hittade det på nätet och tyckte att det verkade intressant. Det är ett framtidssäkert material som kan hålla i flera tusen år, säger Niklas.

Annons

– Och det är bra för vi har tänkt att bo i det här huset hela livet, säger Louise med glimten i ögat.

När vi vandrat runt i husets boendedel som Louise inrett stilsäkert i vitt, grått, svart och lila eller turkos går vi över i det Niklas kallar ”husets hjärta”.

Annons

I ett litet rum finns den batteribank som lagrar energin från solcellerna och sedan skickar ut den i huset dit det behövs.

– Kylen, frysen och mikrovågsugnen får 220 volts ström. Lampor, dator och tv får 24 volt, förklarar Niklas.

Jo, för detta må vara ett självförsörjande hus – men inget grottboende. Här finns alla moderna bekvämligheter man kan önska sig – tvättmaskin och diskmaskin till exempel. Och här finns också stora fönster – mot söder.

– Innan vi började bygga var folk vi kände rätt så tveksamma. De trodde att vi skulle vara tvungna att bygga ett hus med ytterst små fönster och inga bekvämligheter. Men så blev det ju inte, säger Louise som har fullt förtroende för Niklas olika uppfinningar.


Förra vintern var paret Scotts första i det självförsörjande huset. Hur gick det?

– Vi har möjlighet att få ett tillskott till solvärmen via gasolkamin och den fick vi använda en del förra vintern. Vi planerar att sätta upp ett litet vindkraftverk också och så skulle jag gärna vilja byta ut gasolen mot biogas.

En lärdom av förra vintern blev att om det kommer extremt stora mängder snö så är det jobbigt att få bort den från takets cirka 80 solpaneler. Därför har Niklas nu även satt upp ett antal solpaneler även på söderväggen.

– Solpanelerna ger energi även mulna dagar och vacuumrören värmer upp vatten även då. Vi klarar oss i tio dagar utan sol på den energi vi lagrar in soliga dagar.

Annons

Anledningen till detta är att solenergin till apparater som behöver ström lagras i batterier. I två vattentankar – den ena på 300 liter och den andra på 3 000 liter – lagras energin från vakuumrören som ska bli golvvärme och varmvatten. Och att paret valt det absolut energisnålaste maskinerna och lamporna som går att få tag i. Till och med kylskåpets lilla lampa är utbytt mot en energisnål led-lampa.

Enligt Niklas uträkningar drar huset i nuläget 3 kilowattimmar per dag i hushållsel.

Annons

Inne i huset märks ingenting av att detta är ett hus utan anslutning till elnätet. Jo, förresten. Tittar man noga kan man se dubbla uttag här och var för både 220 volt och 24 volt.

Man hittar heller inga element efter väggarna utan all värme ligger i golven. Inne i vardagsrummet där det är öppet ändå upp i nock sitter mängder med spottar. De innehåller ledljus-lampor på 5 W vilket motsvarar en vanligt 35 W lampa.

Och ventilationen ingår också i energibesparingssystemet. Via en värmeväxlare värms kall luft som kommer utifrån upp av den luft som kommer inifrån huset och är på väg ut.

– Vi drar ur 20-21 grader ur luften och får tillbaka 17-18-gradig luft.

Några stora ekonomiska vinster av sitt självförsörjande hus har inte paret Scott tänkt sig. Visserligen har de inga månatliga elkostnader alls men batteribanken kostade 100 000 att skaffa och behöver bytas ut om cirka 10-15 år.

– Fast det är inte för att få igen pengarna vi byggt vårt hus utan för att visa att det går, säger Niklas.


Vad kostade då det självförsörjande huset att bygga?

– Ungefär 3,5 miljoner. Men då har vi också lagt ner oerhört mycket jobb själva. Från april till september förra året var vi här all ledig tid och hade flytta till en etta på 23 kvadrat för att spara pengar.

Annons

Något ni ångrar?

– Nej, vi är oerhört nöjda med alla val vi gjort och trivs fantastiskt bra!

Niklas i husets hjärta. Här finns 24 batterier som tar emot energin från solcellerna och lagrar den innan den förs vidare ut i huset via en ström-omvandlare. Batterierna innehåller en gelé som gör att de inte kan explodera.

Sovrummet har Louise givetvis inrett i sina favoritfärger. Och sänggaveln har hon byggt själv.

Alla bekvämligheter. Folk trodde inte att Niclas och Louise skulle få några bekvämligheter i sitt energisnåla hus. Men här finns det mesta man kan önska sig inklusive två supermoderna badrum.

Annons

Tv-apparater och stora tv-skärmar är stora energislukare. Niklas har en projektor som visar tv-bilden på väggen och i projektorn finns en supersnål ledbelysning. Själva tv:n går via en dator.

Köket är ett inköpt från det stora varuhuset på andra sidan motorvägen, Ikea.

Det här snygga arrangemanget av ledlampor med olika färg på sladdarna har Niklas och Louise skapat själva. Det hänger på Niklas kontor.

Dammsugaren laddas på solenergi och går sedan runt själv. Den har även små borstar så att den kan suga rent i hörnen. Kostar cirka 2 500 kronor.

Fönstren är köpta i Norge och har ett U-värde på 0,7 vilket är mycket bra. I väggarna finns råttsäkert foamglas.

Annons

FRONTBILD: Väggen i vardagsrummet har Louise varit med och murat upp, ett styvt jobb. Lamporna i taket är ledlampor som får ström direkt av batterierna.

När husstommen var klar började Louise och Niklas att själva bygga upp huset inuti och måla alla ytor.

Vakuumrören på taket och solpanelerna signalerar att detta är ett speciellt hus - Närkes energisnålaste hus.

Louise Scott är mycket inredningsintresserad. Det märks på många ställen i huset.

Fakta

Namn: Niklas och Louise Scott


Ålder: 32 och 26 år.


Gör: Niklas jobbar som reparatör av tv, dvd, video med mera och har egen firma som säljer energibesparande elartiklar. Louise har just startat inredningsbutik på nätet: homealalollo.se.

Annons


Bor: I ett hus som är självförsörjande på el och heller inte anslutet till det kommunala vatten- och avloppsnätet i Rävgräva söder om Örebro.


Husets storlek: 130 kvadrat plus garage och verkstad på 80 kvadrat.


Mer info om husbygget: nseffektivareenergi.se.


Ingalill Bergensten

019-15 50 23
Ingalill.Bergensten@na.se


Håkan Risberg

019-15 53 89
Hakan.Risberg@na.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy