Annons

Annons

Annons

Annons

Tvångsäktenskap är förbjudet inom islam

Alla föräldrar älskar sina barn på sitt sätt, påpekade Sonia Sherefay, med ursprung i Egypten. Sedan flera år hjälper hon föräldrar med utländsk bakgrund att försöka anpassa sig till Sverige och de svenska lagarna.

Hon arbetar via studiecirklar enligt något hon kallar Fuga-modellen. F står för fakta, det vill säga kunskap om svenska lagar, svensk skola och om barnuppfostran här. U står för upplevelse:

– Jag visar filmer som berör, vi läser Fadimes brev till riksdagen och vill få deltagarna att berätta hur de var som tonåringar, få dem att känna och minnas.

Annons

G står för gestaltning, bland annat, rollspel och värderingsövningar, medan A:et står för analys:

Annons

– Har vi lärt något? Kan vi lösa konflikter på ett annat sätt?

Skolan är oerhört viktig för barn till dessa föräldrar, betonade hon. Och barnen ska vara med i a l l a ämnen, även gympa, sex samlevnad och simning, och de ska ha godkänt i dem.

– Men, undrade hon, varför sviker den svenska skolan? Varför ger de dispens och låter barnen slippa vissa ämnen? Det förstår jag inte.

Att uppmuntra, inte minst, flickor till studier är viktigt.

– Med utbildning kan de ställa helt andra krav som vuxna, menade hon.

Tvångsäktenskap är förbjudet enligt islam, förklarade hon, och enligt sharialagen kan ingen kvinna tvingas att gifta sig utan sitt medgivande.

– Det vet alla höjdare inom islam, men de vill inte låtsas om det, eftersom de vill ha kvar kontrollen över kvinnorna.


Inger Nordahl

Till toppen av sidan