Annons

Annons

Annons

Det går för fort på vägarna

Jag undrar hur bilförare tänker då de sätter sig bakom ratten. Kanske så här: Jag har en så bra bil så jag bryr mig inte om ifall jag kör fortare än den angivna fartgränsen. Jag kör ju så bra och bilen är säker.

Om detta är fallet så undrar jag hur man tänker då man kommer ifatt ett polisfordon som inte är civilt. Då går det bra att hålla fartgränsen för annars riskerar man böter eller indraget körkört. Ögontjänare kallar jag dessa bilförare.

Annons

Annons

Till exempel BMW, Audi eller Mercedes är konstruerade för, i första hand, tyska motorvägar och deras ägare här i Sverige kör ofta fortare än tillåtet. Men det gör lika ont att bli påkörd av en säker bil om man är cyklist, fotgängare eller motorcyklist.

En kväll förra veckan vid 23-tiden sprang en älg upp på vägen mitt framför min bil på vägen mellan Mullhyttan och Fjugesta. Krock förstås trots att jag är medveten om farorna med vilda djur och en hastighet av cirka 70 kilometer i timmen.

De som tror att man hinner bromsa har fel. Jag hann nästan stanna men sammanstötning resulterade i benbrott på älgen och blod på min motorhuv.

Min skörd av vilda djur, med bil, är hittills tre älgar, ett rådjur, en grävling samt ett antal harar, fåglar och igelkottar så jag vet hur lätt det händer. Detta under 50 års professionell bilkörning med långtradare, buss och 100 000 mil på fyra år som tidningsbilschaufför. Maximal otur för mig så jag utgår från att ingen kommer att påstå att jag är en dålig förare som snarast bör lämna in körkortet.

Strax innan min senaste krock blev jag omkörd i mörkret av en bil i hög fart. En bra bit över 100 kilometer i timmen på denna 80-väg. Vad som hade hänt om älgen hade passerat vägen en hårsmån tidigare är lätt att räkna ut.

Örebro


”Yrkesförare”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan