Annons

Annons

Annons

Laxå

Björnspår har säkrats

Länsstyrelsen har konstaterat björnspår i skogarna strax nordost om Laxå. Observationen gjordes för ett par veckor sedan.

Björnspår. Länsstyrelsen bekräftar nu att det är en björn som gått i skogarna mellan Laxå och Vretstorp. BILD: Henrik Thell

Annons

Det var en person som gick i skogen med sin hund nära Myggeboda mellan Laxå och Vretstorp som upptäckte spår efter björn. De spåren har nu fotograferats och länsstyrelsens personal bekräftar att det rör sig om björnspår.

I början av juni hittades spår efter björn nära Åtorp i Degerfors kommun.

– Det rör sig om spår efter två olika ensamma björnhanar, säger Fredrik Wilde, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Örebro.

Annons

Annons

Tidigare i våras rapporterades om björnspår vid Herrefallet nära Finnerödja. Spåren där har dock inte bekräftats av länsstyrelsens personal.

Inte bekräftat

Det finns även uppgifter att personer har sett spår efter björn i Lekebergs kommun. Men dessa spår är i nuläget inte bekräftade av länsstyrelsen.

I Lekeberg ska man även ha sett en björnhona med ungar. Enligt Fredrik Wilde får de ofta in uppgifter att man observerat hona med ungar. Den närmaste säkra observationen av spår efter björnhona med ungar är dock från Malung i Dalarna.

– Inte ens i Värmland har man haft hona med ungar på hundra år, säger Fredrik Wilde till NA.


K-G Ekblom

k-g.ekblom@na.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan