Annons

Annons

Annons

Fotboll

Supportrarna borde rannsaka sig själva

I dag håller Örebro SK:s supportrar tyst i tio minuter, i en landsomfattande manifestation.
Jag tycker att det är fel tänkt. Och gjort av fel orsak.

På papperet heter det att dagens protest vänder sig mot bland annat inkastade föremål och läktarvåld. Ett gott syfte som alla kan ställa sig bakom.

Men går man in på positivlaktarkultur.se, hemsidan för sammanslutningen som står bakom manifestationen, handlar det till 99 procent om hur de tycker att media, politiker och fotbollsförbund förstör svensk fotboll och svensk supporterkultur.

Till de vassaste (nåja) argumenten hör att läktarvåldet och huliganismen inte eskalerat utan legat på en konstant nivå under många år, men att publiciteten kring händelserna ökat.

Jo, det kanske stämmer. I senaste numret av tidskriften Offside berättas om ett jätteslagsmål i samband med ett Göteborgsderby 1913, där fyra av spelarna dömdes i civil domstol.

Annons

Och i idrottshistorikern Torbjörn Anderssons doktorsavhandling ”Kung fotboll” rapporteras om i snitt 3,5 publikincidenter per år under första halvan av 1900-talet.

Annons

Men hur skulle det kunna vara ett argument för att skriva mindre om dagens huliganism? Ska tidningarna tysta ner sommarens avbrutna allsvenska matcher eftersom det avbröts matcher redan för 100 år sedan?

Det är som att säga: ”Skriv inte om att politiker fifflar nu, för det har de ju alltid och kanske ännu mer förr.”

Kom ihåg att det positiva bara är en nyhet när det negativa är normalitet. Och, som i det här fallet, tvärtom.

Men okej, även om man köper Positiv läktarkulturs argument är en tyst protest fel tillvägagångssätt. Den riskerar nämligen att uppfattas som ytterligare ett tråkigt inslag på svenska läktare. Och skapa fler negativa skriverier. Dit den här krönikan kanske kommer räknas.

I stället borde de svenska supportrarna gå ihop och fixa extra bra stämning under de sista omgångarna av allsvenskan och superettan. Satsa på extra mycket tifo, extra mycket sång, extra mycket fest.

En positiv och levande läktarkultur vill alla ha. Och jag kan hålla med om att flera av de metoder politiker och fotbollsförbund diskuterat verkar rättsosäkra. Men supportrarna måste utöva självrannsakan. Media, politiker och förbund bedriver inte en stor konspiration mot dem.

Incidenterna de senaste åren har varit för många.

Utan inslängda föremål, slagsmål, planstormningar och brutna matcher försvinner också den dåliga publiciteten. Men först då.

Dagens tio minuter kommer varken att göra till eller från.


Jonas Brännmyr

019-15 50 65
jonas.brannmyr@na.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan