Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Öbo har fortfarande låga hyror

Murad Artin anklagar Socialdemokraterna för att ha övergivit allmännyttans principer och ifrågasätter Öbos yrkande på det han kallar chockhöjning av hyrorna inför 2012.

Socialdemokraterna har ingen annan ståndpunkt än att Örebro behöver ett starkt allmännyttigt bostadsföretag som tryggar bostadsförsörjningen, erbjuder bra bostäder till rimliga hyror och som bidrar till utvecklingen i Örebro – det har inte på något sätt förändrats. Det är dock inte Socialdemokraterna som kräver hyreshöjning eller förhandlar med Hyresgästföreningen. Det gör Öbo.

Annons

Bra bostäder till rimliga hyror låter sig enkelt sägas. Men det ska också finansieras. Öbos styrelse var, mot bakgrund av de underhålls- och renoveringsbehov som vi ser framför oss och det avkastningskrav som den nya lagstiftningen har inneburit, överens om att hyresyrkandet inför 2012 skulle vara 4,8 procent.

Annons

Murad Artin frågar var miljonerna efter utförsäljningen av 849 lägenheter i fjol har tagit vägen. De används 2010, 2011 och 2012 till avskrivningar och extra underhåll i Varberga, Vivalla och i centrum. 2013 är de pengarna slut. Att sälja ut stora delar av sitt eget bestånd är enligt min och mångas mening ett kortsiktigt och korkat sätt för ett kommunalt bostadsbolag att finansiera sina kostnader. Det ska vi inte göra.

Murad Artin tar Mimer i Västerås som exempel på företag som inte yrkar på lika hög hyreshöjning som Öbo. Det är ett bra exempel. Mimer har jämförelsevis låga hyror, i genomsnitt dock två procent högre än Öbo. Så även om Öbo skulle få igenom yrkandet på 4,8 procent och Mimer skulle få igenom sitt på 3,5 procent så skulle Öbo:s hyresgäster fortfarande ha lägre hyra.

Många kommunala bostadsföretag, bland annat Mimer, har sedan länge avkastnings- eller soliditetskrav från sina ägare. De företagen har redan en ekonomi anpassad efter kraven i den nya lagen. Nu måste Öbo anpassa sin. Att som Murad låtsas som om lagstiftningen inte skulle behöva få några konsekvenser för Öbo är inte att värna allmännyttan. Det är att blunda för verkligheten.

Annons

Öbo ska finansiera de avkastningskrav som lagstiftningen och våra ägare, Örebro kommun genom Örebro Rådhus AB, ställer på oss. Öbo ska planera för att kunna fortsätta underhålla och renovera våra 40-50 år gamla bostadsområden.

Det är att ta ansvar inför Örebro kommun, inför kommuninvånarna och inför dagens och morgondagens hyresgäster.


Karin Sundin Ordförande i Örebrobostäder AB (S)

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy