Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Tidsspegel av 60-talet

Ta till höger vid tefatet!
När du ser tefatet är det inte långt kvar!
Så har folk sagt om den runda byggnaden som står vid Skvadronvägen i företags-och handelsområdet Aspholmen, på synligt avstånd från motorvägen vid stans södra infart.

Text: 

Som ett rymdskepp. Tefatet på Aspholmen ser verkligen ut som att Örebro fått besök från rymdvarelser. Den runda byggnaden har stått i handelsområdet i 30 år. Trots att huset är litet inuti är det uppskattat av de nuvarande hyresgästerna, ett reklamföretag. Reklamvärdet är på topp, för alla i hela Örebro verkar känna till tefatet. BILD: PER KNUTSSON

Annons

Tefatet landade i Örebro i mitten av sjuttiotalet. Eller nej, det kom på lastbil. I delar. Och ingen byggbeskrivning fanns med.

– En massa gubbar lade ut delarna i en cirkel. Alla rev sig i skallen. Hur skulle de få ihop grejorna? säger Johan Willerman och skrattar.

Det var Johans pappa, affärsmannen Anders Willerman på W-Invest som skaffade tefatet till stan.

–Tefatet hade då varit kontor för en bilbärgarfirma i Enskede. Men det var nog inte så funktionellt för dem, säger Johan.

Johan var i tioårsåldern på den tiden.

– Vi killar tyckte det var jättespännande det här med tefatet.


Varför köpte Anders tefatet?

– Det var mest som en kul grej, men som marknadsföring fungerar det ju väldigt bra, säger Johan.

Annons

Tefatet satte fart på Johans rymdfantasi.

–  Från början kunde man se tefatets stödben innan man byggde igen underredet med träpanel. Det såg ut som månlandarben. Man gick upp i tefatet på en flygplanstrappa. Det var som man tänker sig ett riktigt flygande tefat.

Annons

I W-Invests ägo fungerade tefatet som kontor. På åttiotalet flyttade en reklam- och skyltfirma in i farkosten. För elva år sedan övertogs firman av Anders Rensmo.

– Tefatet är inte så stort, men vilket reklamvärde! Alla hittar hit, säger Anders som hyr huset för sitt företag.

Anders har inrett det cirkelrunda huset med arbetsbänkar och datorer. En toa och ett litet pentry finns också.

– Inne i tefatet är det nära till allt, säger Anders.

Då och då kommer arkitektstudenter som vill kika närmare på tefatet.

– Tefatet är ju en intressant tidsspegel av sextiotalet, säger Anders.

Det exemplar som står i Örebro är ett av landets få kvarvarande och välbehållna tefat. Genom åren har farkosten byggts om lite. En tillbyggnad har dockats på, så att reklambyrån kan köra in bilar för montering av bilreklam.

Anders Rensmo har inga planer på att flytta från tefatet trots att det är opraktiskt.

– Vi har även en lokal en bit ifrån, men att överge tefatet - nej det vill vi absolut inte, säger han.

Litet. Det är nära till allt inuti tefatet, som blott är åtta meter i diameter. Här finns dock plats för ett kontor, pyttelitet pentry och toa. Bild: Filip Erlind

Annons

Rymdåldern är här. Ska vi ta en tripp till någon annan planet? I denna reklambroschyr från sjuttiotalets början presenteras Futuro- och Venturohusen som framtidens hus, lättplacerade och futuristiska. BILD: MATTI SUURONEN DESIGNS

Annons

Tefatet äntligen i luften? Bilden från 1968 visar när ett Futurohus flyttades från Älvsjömässan med helikopter. BILD: ARNE SCHWEITZ/SCANPIX

Tefatet


Lars-Göran Månzon

lars-goran.manzon@na.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan