Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Fler kvinnoöverfall ska nu klaras upp

En särskild grupp vid Örebropolisen ska arbeta med ouppklarade kvinnoöverfall i Örebro.

Bild: Kicki Nilsson

Annons

I gruppen ingår fyra utredare och en utredningsledare.

– Avsikten är att de här poliserna ska vara särskilt insatta i äldre fall men också ta hand om nya anmälningar. Det är viktigt med specialkunskap för att se möjliga samband mellan ouppklarade ärenden och nya som anmäls säger kommissarie Lars-Olof Lundh, chef på enheten för grova brott.

Överfall på väster

Annons

Bland de ouppklarade fallen finns flera överfall på väster i Örebro under den gångna hösten.

Annons

Fyra kvinnor anmälde att de överfallits på Markgatan, Ekersgatan, korsningen Västra Bangatan-Kilsgatan och på Lövstagatan. Två anmälningar rubricerades som våldtäkt, två som våldtäktsförsök. Alla överfallen inträffade inom en dryg månad.

– Vi har jobbat mycket med de fyra fallen och förhört flera personer. I utredningar om den typen av brott är det viktigt att jämföra olika anmälningar och se vilka likheter som kan finnas i tillvägagångssätt, signalement och annat. Därför är det också en fördel med en begränsad utredargrupp, säger Lars- Olof Lundh.

Hur mycket arbetstid ägnar gruppen åt de ouppklarade fallen?

– De jobbar regelbundet med utredningarna. När nya fall inträffar är det också gruppen som samlar in uppgifter och håller förhör. Ibland kan gamla ouppklarade fall bli lösta vid en helt ny anmälan och utredning. I granskningen kan man plötsligt se likheter som leder fram till en gärningsman.

Det finns ouppklarade kvinnnoöverfall i Örebro flera år tillbaka i tiden. Ett mycket uppmärksammat fall, där Örebropolisen också gick ut med en fantombild, är det brutala överfallet på en 23-årig kvinna i Karlaparken 2006. Hon knivhotades och våldtogs.

Flera fall

Ouppklarad är också en våldtäkt nära Eyrabadet i maj förra året. Det finns också anmälda och ouppklarade fall i området runt Skolgatan, Alnängsgatan och Honolulugatan. I januari i år attackerades en 29-årig kvinna nattetid då hon kom gående nära Rudbecksskolan. Mannen tog tag i henne och uppmanade henne att följa med, men hon lyckades slita sig loss och springa därifrån.

Annons


Monica Berndtsson

019-15 50 24
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy