Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Lindesberg

Djurägare får nej till vargjakt

Fyra djurägare i Lindesbergs kommun har begärt att få genomföra skyddsjakt på två vargar i ett område mellan Yxe, Torphyttan och Vedevåg. Men länsstyrelsen i Örebro säger nej med hänvisning till att vargarna i reviret inte är med skadebenägna än andra vargar. Djurägarna kommer att överklaga beslutet

Oönskad. Fyra fårägare i Lindesbergs kommun vill ha skyddsjakt på två vargar i ett vargreviret mellan Nora och Lindesbergs kommuner. Men länsstyrelsen säger nej. Arkivbild: SCANPIX

Annons

– Det kändes inte direkt överraskande, men miljöministern har ju varit tydlig med att det ska gå att få bedriva skyddsjakt, så vi hoppas på en ett annat beslut, säger Fredrik Nordmark i Torphyttan som har får han oroar sig för.

Hos familjen Nordmark har det sedan den nu avslagna ansökan skickats in, förekommit ett par vargbesök vid fårhägn och byggnader.

Annons

I sin ansökan vill fårägarna skjuta två vargar. Det aktuella området berörs av två vargrevir.

Annons

I det så kallade Norareviret har det under sistlidna vinter konstaterats att det finns ett vuxet par och tre valpar.

I området mellan Vedevåg-Yxe-Ervalla ska det enligt ansökan finnas tre vargar, men länsstyrelsen har inte kvalitetssäkrat några observationer i det området. Däremot har allmänheten under de senaste två åren rapporterat fyra observationer. Länsstyrelsen anser därför att det inte handlar om ett revir, utan om passerande vargar.

I sin ansökan om skyddsjakt pekar djurägarna på det angrepp som varg gjorde i Yxe i juli 2010. Då dödades 23 får. De sökande har även hänvisat till ett angrepp på en hund i Vedevåg i fjol, men länsstyrelsen har inte besiktigat någon sådan skada och känner inte heller till händelsen i övrigt.

Istället för skyddsjakt anser länsstyrelsen att fårägarna ska satsa på rovdjursstängsel.

– Det är klart att jag är besviken, kanske inte på beslutet som var väntat utan mer på den förda rovdjurspolitiken, säger Fredrik Nordmark.


Klas Holmquist

[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy