Annons

Annons

Annons

Annons

Så blev de herrgårdsfolk

Elin och Andreas bytte en bekvämt liv i lägenhet i stan mot ett renoveringsobjekt på landet. Efter två års intensivt arbete har de äntligen flyttat in i den lilla herrgården i Biverud.

FRONT

Bild: Filip Erlind

Annons

Elin Åkerström och Andreas Molin jobbade på som förskollärare respektiver kvalitetsingenjör och funderade på att byta tvåan på Skolgatan i Örebro till en lite större lägenhet. Men en sommardag för två år sedan var det visning av den lilla herrgården i byn där Andreas växte upp. Många i byn var nyfikna på hur det såg ut, så även Andreas. När han gick runt i den murriga och förfallna miljön tändes drömmen om hur det skulle kunna bli. Tanken på att flytta dit tog fäste. Elin följde med och tittade och snart var köpet klart.

– Det är lite kul att det gick så fort. Vi funderade inte så mycket, men det känns bra, säger hon.

Den enda faciliteten i huset var en kallvattenkran. Nu har de ett härligt kök och ett modernt badrum med golvvärme. Det mesta jobbet har Elin och Andreas gjort själva.

Annons

Annons

– Jag har alltid hjälpt till med det som behövs hos mina föräldrar, så visst har jag hållit i en hammare förut. Men något stort byggarbete har det aldrig handlat om tidigare, säger Andreas.

Det han inte kunde har han fått lära sig, och en hel del vägledning har han fått genom att läsa på om att renovera gamla hus.

– Vi har fått mycket hjälp av pappa. Annars är vi dåliga på att be om hjälp. Fast i sommar behöver vi måla om fasaden, då kan det ju passa att höra med kompisar, säger Andreas.

Att paret vågade satsa på huset handlar till stor del om att stommen var frisk. Innan de började jobbet med huset fixade de den ena lilla flygeln så de kunde bo där under den varma årstiden. Vintertid har de bott hos Andreas föräldrar.

Det första stora jobbet på huvudbyggnaden var att göra om taket helt igenom med nya reglar, råspont, vindpapp, läkt och tvåkupigt lertegel. Sedan rev de upp golvet, och i salen, som finns i mitten av huset, hade spånisoleringen rasat ner i krypgrunden så där blev det helrenovering. Dessutom satte de in en avfuktare i krypgrunden som för ut fuktig luft och blåser in torr luft via kanaler till alla rum. Överallt ligger det nu ekparkett.

Till köket krävdes nya vattenledningar och avlopp. Badrum fanns inget i huset, så det placerades intill köket för rördragningens skull. Där är det inrett helt i modern stil med stora vita kakelplattor och glänsande brun mosaik i duschen och över handfatet.

Köket fick helt ny inredning med ljusa luckor och ett blommigt kakel i svart och vitt. Under spiskåpan fick det plats både en glaskeramikhäll och en nyrenoverad järnspis. En modern köksfläkt är monterad under kåpan så att den inte syns alls.

Annons

– Vi vill ha det modernt men ändå med en lantlig känsla. Det är skönt att vi har samma smak så vi kan komma överens i besluten, säger Elin.

Annons

Andreas tycker egentligen att själva byggandet är enklare än inredningen.

– Bygget finns det regler för, när man kommer till den andra biten är det svårare för då ska man välja och tycka.

Nu har nästan två år gått och huset går att bo i även om en hel del jobb återstår. Spegeldörrarna ska tas fram, ytterdörrarna bytas, fasaden målas om och övervåningen är inte påbörjad än.

– Fönstren måste renoveras också, men de väljer vi att lämna in hos en hantverkare i närheten.

Andreas gissar på att det kan ta två år.

– Men vi sätter inte upp någon tidsplan, det ska inte kännas som ett tvång.

– Jag tycker ändå att det har gått fortare än jag trodde det skulle göra, säger Elin.

DRAG Andreas Molin och Elin Åkerström har efter nästan två års slit nyss flyttat in i sin lilla herrgård i Biverud utanför Glanshammar. Det mesta jobbet har de gjort själva, men med stöd från både familjer och vänner. BILD: Filip Erlind

Bild: Filip Erlind

För att inte köket ska kännas så stelt och kantigt valde de att ställa kyl och frys på diagonalen i hörnet. På alla golv ligger ekparkett.

Bild: Filip Erlind

Blommiga tapeter passar i ett gammalt hus, även om mönstret och stilen ändå är av det moderna snittet med lite blänk.

Bild: Filip Erlind

Lampor är sådana detaljer som ger tydliga signaler om tidsepoker.

Bild: Filip Erlind

Annons

Gamla ärvda linneskåp får samsas med nya tv-soffan.

Bild: Filip Erlind

Bostadsjobb i Glanshammar.

Bild: Filip Erlind

Annons

Bostadsjobb i Glanshammar.

Bild: Filip Erlind

Här och där sysns spår av att huset ett tag beboddes av en slöjdlärare.

Bild: Filip Erlind

Badrummet är helt modernt. Sådana faciliteter fanns ändå inte på den tid då huset byggdes.

Bild: Filip Erlind

Trädgården var helt igenvuxen. Vartefter Elin och Andreas har röjt har de hittat många sorters blommor, bland annat pion, höstaster, plymspirea och här akleja.

Bild: Filip Erlind

Framför huvudingången, mellan gårdens tre hus, ståtar en mäktig lind. Runt den är det tänkt att bli en grusplan på traditionellt vis.

Bild: Filip Erlind

Elin, som växt upp i Hovsta i Örebro, trivs utmärkt på landet. Varje dag hämtar hon äggen som de 13 hönorna värper under förmiddagen.

Bild: Filip Erlind

Annons

Elin och Andreas bytte en lägenhet i Örebros innerstad mot en äkta sommaridyll.

Bild: Filip Erlind

I lillstugan bodde paret under den första renoveringstiden. Där finns detta platsbygga skåp.

Bild: Filip Erlind

Fakta

Namn: Elin Åkerström, 24 år, och Andreas Molin, 29 år.

Boyta: Drygt 200 kvadratmeter när övervåningen blivit inredd, plus två små röda flyglar och 7000 kvadratmeter tomt.

Byggår: Enligt pappren 1909, men troligen byggt i mitten av 1800-talet och renoverat då handlingarna skrivits.

Byggteknik: Liggande timmer med stående panel.

Uppvärmning: Vedeldat med vattenburet system, plus vedspis och kakelugn.

Stil: Ljust och lantligt, men ändå modernt.


Hemsida: www.lillaherrgarden.blogspot.com


Kerstin Schönström

0581-844 03
Kerstin.Schonstrom@na.se

Till toppen av sidan