Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro län

"En av våra färggrannaste fjärilar"

Filip Rasmusson hittade den här snyggt printade fjärilen på bordsduken. Men frågan är vad det är för någon sorts fjäril?

Bild: Filip Rasmusson

Annons

- Det är en brun björnspinnare, Arctia caja. Det är ju en av våra färggrannaste fjärilar, säger fjärilsexperten Kenneth Blom.

Den bruna björnspinnaren flyger på natten och sitter mestadels dold dagtid.

- En släkting till bruna björnspinnaren lockar turister till Rhodos, fjärilsdalen, säger Kenneth Blom.

Björnspinnarhonan kan lägga upp till 1 000 ägg och larverna, som med tiden blir tämligen lurviga, lever på allehanda växter: sälg, björk och nässlor bland annat.

Annons

Annons

- Den är inte särskilt ovanlig. I min ljusfälla har jag fått 726 exemplar under

30 år. Fast i fjol såg jag bara en, vill jag minnas.

Arten har tidigare hetat rätt och slätt björnspinnare. Tillägget "brun" är en sentida konstruktion, berättar Kenneth Blom.

Hela familjen, ett 20-tal arter, kallas björnspinnare och därför har "brun" lagts till för att särskilja just den här arten. Numera ska en art inte ha samma namn som familjen den tillhör.

- Tittar du riktigt noga så ser du att framvingarna är tecknade i brunt och vitt.


Har du hittat några märkliga djur i din trädgård? Eller under skogspromenaden? Maila in dina bilder till [email protected] så tar vi reda på vad det är!

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy