Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

NA:s tidningschef: "Jag kan bara be om ursäkt"

NA:s tidningschef kopierade delar av en annan skribents text och använde i sin egen krönika. Något som anses både juridiskt och moraliskt fel. – Det var oerhört klantigt, säger Katarina Ekspong.

Bild: Håkan Risberg

Annons

Det var i lördagens tidning som Nerikes Allehandas chefredaktör Katarina Ekspong skrev om jakten på Örebros stolthet i sin krönika med vinjetten ”Tankar från en tidningschef”. Delar av den krönikan var direkt kopierade från en text som NA-krönikören och fotbollsjournalisten Pelle Blohm hade skrivit i tidskriften Utmärkt Örebro för snart ett år sedan.

Pelle Blohm reagerade när han läste tidningen på morgonen.

– Jag tyckte jag kände igen inledningen och ju mer jag läste såg jag att det var rakt av det jag skrivit. Jag blev ganska paff och lade ut det här på Facebook.

Hur känns det nu?– Jag vet inte riktigt hur jag ska reagera. Jag har inte varit med om något sådan här tidigare men jag har förstått att det är väldigt allvarligt, säger Pelle Blohm.

Annons

Katarina Ekspong ringde upp Pelle Blohm på lördagen och bad om ursäkt.

Annons

Räcker det?– Visst hon ringde och bad om ursäkt men ärligt så tycker jag att det gick ganska snabbt och att hon ringde mer av plikt. Jag tycker hon ska skriva en förklaring i NA och be läsarna om ursäkt, det handlar ju också om NA:s trovärdighet.

Så här förklarar Katarina Ekspong själv fadäsen:

– Jag har gjort något dumt och det handlade om stress och klantighet. Det jag gjorde var att jag skulle skriva en krönika om Breivik men kom på att det skulle också vår ledarskribent göra. Därför skrev jag snabbt en ny. I en mapp i datorn hade jag fakta om Örebro och från den plockade jag in delar av Pelle Blohms text och klistrade in i min krönika. Sen mejlade jag texten och åkte hem.

Men stod det inte i din mapp att det var Pelle Blohms text?– Nej, den var mer tänkt som inspiration och inte tänkt att användas på det här sättet – men nu blev det så, säger Katarina Ekspong.

– Jag kan bara be om ursäkt och säga att jag gjort fel.

Nyheten spred sig på olika sociala medier och tidigare i dag gjorde också Sveriges Radio en intervju med Pelle Blohm och Katarina Ekspong i Rakt på sak. Där intervjuades även Nils Funcke, expert på yttrandefrihetsfrågor. Han uppmanade Pelle Blohm att skicka in en räkning till NA på tre gånger det normala arvodet för en krönika.

Ska du skicka en räkning, Pelle Blohm?– Jag får fundera vidare på det. Jag får se om Katarina Ekspong tar kontakt med mig, om hon inte gör det får jag se om jag ska gå vidare.

Annons

Annons

Blir det någon ersättning, Katarina Ekspong?– Jag kommer att ta kontakt själv med Pelle Blohm om det.

Har den här historien skadat NA:s anseende?– Klart det inte är bra när högsta chefen gör fel. Det är inte bra på något sätt, säger Katarina Ekspong.

Läs mer om Twitterexperten Emanuel Karlstens syn på sociala mediers genomslagskraft.


Christina Eriksson

019-15 50 36
christina.eriksson@na.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy