Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

NA:s tidningschef plagierade flera texter

NA:s tidningschef Katarina Ekspong har gjort sig skyldig till flera fall av otillåten textplagiering. Det visar NA:s egen granskning av krönikor som Ekspong har publicerat i NA.

Annons

– Den här frågan har nu eskalerat i omfattning på ett sanslöst sätt, som är djupt olyckligt. Jag kan bara säga att ett sådant agerande är fullkomligt oacceptabelt, säger Lena Larsson, vd för Promedia-koncernen, där NA ingår.

Plagierat text

Tidigare i veckan blev det känt att Katarina Ekspong plagierat delar ur en text som ursprungligen författats av frilansskribenten Pelle Blohm. Nu visar en granskning som NA:s egna journalister gjort att det inte var en engångsföreteelse. NA:s granskning visar att Ekspong även i andra krönikor plagierat texter från andra skribenter. När Lena Larsson får se de exemplen reagerar hon kraftfullt:

– Det här är fullkomligt oacceptabelt. Ett misstag kan man göra, men om samma sak sker vid flera tillfällen så är det ett mönster, och det är inte okej.

Annons

Annons

Att Katarina Ekspong redan avsagt sig uppdraget som ansvarig utgivare för NA, på eget initiativ, är bra, anser hon:

– Ja, som det här har utvecklats så är det det enda rätta.

Avsagt sig uppdrag

Under dagen har Katarina Ekspong också avsagt sig uppdraget som ansvarig utgivare för Motala Tidning och gratistidningen Örebroar’n, även de tidningar i Promediakoncernen.

– Där går nu de ställföreträdande ansvariga utgivarna in i stället.

Kan Katarina Ekspong fortsätta vara ansvarig utgivare för NA efter det här?– Det är inte jag som avgör den saken, det är en fråga som Promedias bolagsstyrelse måste fatta beslut om. Men med tanke på utvecklingen så har förstås förutsättningarna för det blivit väldigt mycket sämre. Det här är en mycket allvarlig situation.

Hon betonar dock att inga nya formella beslut om Katarina Ekspongs framtid som tidningschef på NA kommer att tas den här veckan.

– Det kommer att ske tidigast på måndag. Den tiden måste vi trots allt ta oss.

Lena Larsson vill samtidigt ge NA:s journalister en eloge:

– Jag uppskattar verkligen att NA:s journalister tagit ett ansvar och på eget initiativ gått vidare och granskat det här.

Så här såg plagieringen av texterna ut:

”Att jobba extra mycket sista veckan före semestern, åka på en rejäl förkylning under första veckan man är ledig, ständigt vara uppkopplad och splittrad under de få dagar som är kvar och sedan känna sig trött och utarbetad redan några dagar efter att man är tillbaka är en klassisk chefsfälla. Då får man aldrig den där återhämtningen som den samlade expertisen är överens om är så viktig.”

Annons


Så här skrev Sara Jonersin i Chefen i Fokus, 3 juni 2011:

Annons

”Att arbeta extra mycket sista veckan före semestern, åka på en rejäl förkylning under första veckan man är ledig, ständigt vara uppkopplad och splittrad under de få dagar som är kvar och sedan känna sig trött och utarbetad redan några dagar efter att man är tillbaka är en klassisk fälla. Då får man aldrig den där återhämtningen som den samlade expertisen är överens om är så viktig.”


Så här skrev Katarina Ekspong i NA, 4 augusti 2012:

Så här skrev Pelle Blohm Utmärkt Örebro, januari 2012:

”Vilken berättelse kommer berättas om hundra år, vilken blir nästa figur i Rådhusets klockspel? Ja jag vet förstås inte/…/Kanske blir det en företagare som sett Örebros möjligheter och ovanstående nyföretagaranda och flyttat hit och byggt upp en lokal bas för en global industri/.../ Eller varför inte en av våra invandrare som flytt från krig, fattigdom och diktatur för att här i Örebro finna en framtid av möjligheter och öppenhet där de tar vår attityd och mentalitet flera steg vidare. En stad som tar tillvara på alla invånares erfarenheter och kunskaper. En modern stad med modiga invånare.”

”Vilken historia kommer berättas om hundra år, vilken blir nästa figur i Rådhusets klockspel? Jag vet inte./…/Eller en företagare som sett Örebros logistiska möjligheter och flyttat hit och byggt upp en lokal bas för en global industri./…/Eller varför inte en invandrare som flytt från krig och diktatur för att finna en framtid av möjligheter och öppenhet här i Örebro. En stad som tar till vara på alla invånares erfarenheter och kunskaper. En modern stad.”

Annons


Så här skrev Katarina Ekspong i NA, 25 augusti 2012:

Så här skrev Stefan Melesko i Medievärlden, 11 juni 2012:

Annons

”Medier ersätter inte varandra utan finner nya roller. Inte försvann boken när tidningarna kom. Inte försvann tidningarna när radio och tv introducerades. Däremot förändrades såväl innehåll som presentationsformer. Nya medier snarare kompletterar än borttränger de gamla, som naturligtvis påverkas, men snabbt finner nya positioner.”

”Medier ersätter inte varandra men de påverkar varandra och finner nya roller. Inte försvann tidningen när radio och tv kom. Nya medier kompletterar de gamla, som påverkas.”


Så här skrev Katarina Ekspong i NA, 16 juni 2012:


Angela Hanagarth

019-15 52 54
angela.hanagarth@na.se

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy