Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Lyssna på telefonsamtalet som förvånade NA-reporter

Nu har NA dragits in i kampen om ATS Assistans brukare och personal. – Vi kan betala 10 000 kronor i förskott till de anställda om vi får ta över brukarna. Kan du förmedla det? Det förslaget fick NA:s reporter Mattias Frödén av en representant för ett konkurrerande assistansbolag till ATS.

– Jag blev oerhört förvånad, har aldrig varit med om något liknande, säger Mattias Frödén.

Förslaget gick ut på att det konkurrerande bolaget skulle betala 10 000 kronor i förskott till samtliga anställda på ATS Assistans, som inte har fått någon lön i september.

Brukarna skulle följa med

Efter att ha granskat deras tidrapporter skulle bolaget sedan betala ut resten av den lön de anställda skulle ha fått den här månaden.

Annons

Motprestationen var att brukarna – och därmed även de anställda eftersom de följer med brukarna – förband sig att anlita det konkurrerande bolaget under minst sex månader. Samtalet bandades och så här lät det när Frödén fick förslaget på lördagsförmiddagen:

”Kan du förmedla det? Det är 600 pers gånger10 000. Det är sex miljoner kronor som jag kan punga ut i förskott om jag får … Det är ett sånt förslag som jag kan förmedla via dig.”

Annons

”Så du menar att ni ska ta över brukarna och personalen och du tycker att jag ska förmedla det till personalen?”

”Att du har kontakt med någon som du har skrivit om. Jag har ingen kontakt, jag känner inte till dem.”

Någon tanke på acceptera förslaget hade aldrig Frödén. I stället bad han om att få prata med den person i bolaget som mannen sade sig representera.

– Han lovade att fixa det och återkom mycket riktigt efter en stund. Han gav mig då namnet på ägaren av bolaget.

– Innan dess hade jag pratat med en kollega och vi hade kommit överens om att jag skulle fråga om de vill betala mig något för den här förmedlingen. Jag ville se hur långt de var beredda att gå, berättar Mattias Frödén.

Men så långt hann man aldrig in i samtalet. Mannen ställde ett krav på att NA inte fick publicera något innan uppdraget att förmedla en kontakt var utfört.

Så här lät det då:”Men det finns ett villkor på det. Att du inte publicerar det här i första hand i tidningen. Det måste gå först via – vad ska vi säga – en kanal som inte är synlig. Och sedan kan du publicera det efteråt när du har facit lite grand. Är det okej?”

Annons

– Då svarade jag nej och förklarade att jag aldrig hade haft någon som helst avsikt att hjälpa dem. Han blev naturligtvis bestört och förklarade att vi inte kunde publicera något mot hans vilja.

Den person som mannen sade sig representera har ett assistansbolag. Ett mycket framgångsrikt bolag till och med.

Det har under 2000-talet utsetts till årets företagi hemkommunen.


Lyssna på samtalen. Klicka på länken till höger!


Katarina Hanslep

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy