Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljusnarsberg

Bybor skeptiska till boendeplaner

Upprördheten är stor i Ställdalen. Det står klart efter mötet i onsdags där byalaget hade bjudit in Migrationsverket, kommunledning, polis och nye fastighetsbolaget.

Fick spontana applåder. Bo Persson satte ord på tankar som många bybor i Ställdalen bär på, om det vittnade de spontana applåderna från de cirka hundra deltagarna. BILD: MARIA ANDRÉASSON

Annons

Camilla Carlsson från Sellpower fick gång på gång intyga att det inte finns några baktankar att tjäna pengar på att hyra ut till Migrationsverket.

– Men tror du verkligen att ni ska få hit norrmän som ska sitta och stirra? undrade Bo Persson apropå att bolaget vill rusta centrumhusen och satsa på den norska marknaden.

– Ja, Jimmy (Hoppe) blev förälskad i Ställdalen, och nej, det finns inga tankar om att hyra ut mer till Migrationsverket än de femton lägenheterna som hittills erbjudits, framhöll Carlsson.

– Ni får tycka att jag är dum i huvet, men det har fungerat i Uddevalla så varför inte i Ställdalen? fortsatte Carlsson som ifrågasatte bybornas negativa inställning.

Bolaget äger Ritas hotell som fungerar som asylboende. Där är alldeles för stökigt utomhus. Att asylsökande utgör trafikfara när de promenerar utan reflex påpekades också. Dessutom körs det runt i avställda bilar, vilket upprör och oroar. Unga flickor sades dessutom känna sig uttittade och förföljda.

Annons

Annons

”Ingen effekt hittills”

Robert Sörensson, enhetschef på migrationsverket, sa att de gör allt de förmår, liksom fastighetsägaren, för att informera vad som gäller och råda bot på problemen. Men gör mer, tyckte byborna. För hittills har det ju inte gett effekt.

– Och ringer man polisen så har ni inte tid. Ska man behöva vara orolig i sitt eget samhälle? undrade flera.

Polis Richard Hedling påpekade vikten av att anmäla – annars syns det ju inte att det behövs mer resurser.

Totalt har migrationsverket hundra asylplatser i Ställdalen och planer på fler finns inte.

– Snarare försöker vi hålla nere antalet sedan incidenter i våras.

Kommunalråd Eva-Leena Johansson och kommunchef Tommy Larserö sa att de gör allt de kan för att påverka till förändring där asylhanteringen brister.

– Vi blev helt tagna på sängen, så ska det inte behöva vara, sa Larserö som framhöll vikten av att inte ha för stor andel asylsökanden på små orter samt av meningsfull sysselsättning.

– Att plötsligt slussa in så många på liten ort, det är en oerhörd påfrestning på samhället och ingen bra grund för fortsättningen.

Däremot hoppades han att det verkligen blir något av Norgeplanerna.

– Vi är inte bortskämda med fastighetsägare med mycket pengar, så jag hoppas det kan bli så bra som de säger.

Äpplen och päron. Robert Sörensson redogjorde bland annat för hur mycket asylsökande får i dagpeng, vilket var något helt annat än de summor som florerar i bygden.”Men alla asylsökanden är ju nödvändigtvis inte fattiga när de kommer hit, men då får de heller inte dagersättning utan leva av sina egna tillgångar”.

Kort varsel. Med bara en och en halv dags varsel fick kommunen veta att hundra asylsökanden skulle placeras i Ställdalen. Det blev en stor omställning som rört upp känslor, det stod klart på onsdagens möte som lockade många.


TEXT OCH BILD:Maria Andréasson

[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy