Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljusnarsberg

Uttalar nolltolerans mot rasism och hat

Gruppledare i Ljusnarsbergs politiska partier lämnade på tisdagskvällen ett gemensamt uttalande mot rasism och hat. De känner oro för bristen på tolerans som blossat upp i samhället.

”Vi vill med detta uttalande visa vår totala nolltolerans för den rasism och det omålade hatet som florerat i olika forum och som påvisats i olika medier” skriver gruppledarna.

Stor oro och känsla av förlorad trygghet råder på sina håll, och det är asylsökanden, och tidigare under sommaren de utrikiska bärplockarna, som fått klä skott för upprördheten. Ortsborna vittnade på ett möte i Ställdalen som NA rapporterade om i förra veckan, om cykelstölder, vansinnesfärder med avställda bilar, om förföljda flickor och rädslan att gå ut efter mörkrets inbrott.

Annons

Annons

Någon statistik som stödjer att det skett ett uppsving av brottslighet efter asylsökandes ankomst finns inte enligt polisen. Men många ortsbor är av annan uppfattning. Där finns känslan att brotten har ökat, och att polisen inget gör. En känsla som tidigare ledde till att Facebookgruppen ”Samverkan mot brott i Kopparberg” startades. Syftet var att gruppens medlemmar skulle varna varandra om man misstänkte att något brottsligt skulle ske eller hade skett. Gruppen uttalade att ingen har rätt att ingripa mot någon brottsling eller ange någon falskt. Gruppen konstaterade dock i somras att man inte klarade den nivån, då det blossade upp stora motsättningar mellan ortsbor och bulgariska bärplockare. Spänningar, som enligt tidningen Etcetera var den direkta orsaken till att bärplockarna lämnade trakten. Facebookgruppen ”Vi som fått nog” tog enligt tidningen lagen i egna händer och uttalar starkt rasistiska åsikter och hot. ”Eftersom jag själv och även andra får massor av kritik i andra grupper då invandrare kommer på tal, vill jag att vi nånstans ska kunna tala om det” säger en av gruppens administratörer till Etcetera.

Efter publiceringen i Etcetera har stormen knappast bedarrat. Och det är mot bakgrund av den hätska stämning som råder i samhället och på internetsajter som politikerna skriver sitt uttalande.

Annons

”Barnen i våra skolor ska lära sig vikten av rättvisa och tolerans, det ska finnas en självklarhet i jämställdhet och respekt för varandra. Just nu har vuxenvärlden inte visat att det är så det ska vara och det måste blir en ändring. Fort.” skriver politikerna.

Maria Andréasson

0581-844 52

[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy