Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Sverige försvarar Island

Under årtionden var det en självklarhet. Island var med i Nato. Alltså skulle Natolandet USA försvara Island, eftersom det inte fanns någon isländsk försvarsmakt. Island är fortfarande med i Nato.

Men nu ska Sverige och Finland – alltså två länder som står utanför Nato – delta i försvaret av Island. Beslutet togs vid ett möte med de nordiska och baltiska ländernas statsministrar på tisdagen.

Annons

Debatten om svenskt Natomedlemskap lyser med sin frånvaro. Det är knappt att frågan ens får diskuteras, än mindre utredas. Vi är nästan med i Nato, men vi får inte gå med fullt ut, för att frågan är politiskt känslig.

Annons

Bakgrunden till att Island begär hjälp av Sverige och Finland är inte så svår att förstå. USA har avvecklat den flygbas som hade en central betydelse för Nato under det kalla kriget. Island har ingen egen försvarsmakt, men har som självständig stat en skyldighet att övervaka sitt luftrum. Hittills har Norge hjälpt Island att övervaka luftrummet. Nu ska även Sverige och Finland delta.

Politiskt har Sverige redan åtagit sig att delta i försvaret av andra länder. Om ett land inom EU eller Norden utsätts för en attack ska Sverige inte stå passivt. Det är den så kallade solidaritetsförklaring som utfärdades av den socialdemokratiske statsministern Göran Persson – och som gäller än i dag.

Om svenska Gripen-flygplan nu börjar övervaka luftrummet över Island, innebär det att vi tar ett steg till. Om ett flygplan från en främmande makt närmar sig isländskt luftrum utan tillstånd, så kommer svenska flygplan att skickas i väg för att markera: ”Hit, men inte längre”. Ungefär på samma sätt som det svenska flygvapnet agerar vid våra egna gränser.

I praktiken är Sverige djupt involverat i Nato. Sedan början av 90-talet har Sverige deltagit i en rad operationer som letts av Nato. Det hålls internationella försvarsövningar i Sverige. Svensk försvarsplanering anpassas till Nato.

Vi kan tycka olika om Natomedlemskap. Men varför inte tillsätta en bred parlamentarisk utredning som ser över vårt förhållande till Nato – och som också prövar för- och nackdelar med Natomedlemskap?

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy