Annons

Annons

Annons

Örebro

Halloween – höstlig högsäsong för Anette

För några år sedan var halloween skräck, fasa och busiga hot. Visst finns ruskigheter kvar, men i skiftet oktober–november uppenbarar sig också superhjältar och en självmordsbombare, redo att brista ut i skratt.I alla fall hos Anette Saverman som har Sagoslottet i Örebro.

Dags för party. Oscar Hasslekvist och Johanna Larsson letar efter lämpliga utstyrslar.

Annons

Anette, som hyr ut dräkter och andra prylar som vi kan ha på en fest, berättar att favoritfigurerna under halloween inte är desamma som för tio år sedan – bland vuxna.¿ – Barn vill fortfarande gärna busa och klä ut sig till skräckinjagande figurer, men bland de vuxna har önskemålen förändrats. De vill vara alla möjliga typer, säger hon.

Önskan att vara en hjälte finns bland de lekfulla stora flickor och pojkar som vill festa. Fantomen är ett ideal.

– Jag har hyrt ut allt jag har i hjälteväg till en superhjältefest för 60 studenter på Universitetet, berättar Anette.

Hela tiden ringer telefonen.

– Sagoslottet, Anette, svarar hon snabbt.

– När ska du på festen? Det är nog bäst för dig att komma till mig för att se vad jag har, men då får du boka tid, förklarar Anette vidare för kunden.

Annons

Annons

Hon har tagit emot en hel del beställningar som säkert de flesta inte förknippar med halloween.

Eller vad sägs om ”Hitlerjävul”, ”machojävul”, ”självmordsbombare”, eller ”Guantanamofånge”?

Bland alla kunder som kommer till Anette i källaren i Sörby finner vi också kunder som önskar utstyrslar till en oktoberfest och till en fest då man ska ha på sig kläder från det decennium man föddes.

Anette har det mesta, men hon saknar vissa saker.

– Finns det några som har platåskor i större storlekar så vore det kanonbra. De kan höra av sig till mig.¿ Kunder kommer och går och mitt i denna röra berättar Anette att hon också fått förfrågningar om man hos henne kan klä ut sig till banan, kyckling och enhörning.

Andra örebroare vill vara Snövit och Alice i Underlandet. In genom Sagoslottets portar kommer gymnasisterna Olle Hammarlund och Marcus Danilesson. De ska på party ihop och det är dessa herrar som ska glädja sin omgivning då de ska vara ”Hitlerjävulen” och ”machojävulen”. Trots att de, i sina dräkter, är förhatliga typer, verkar de vara riktigt snälla.

Med ett brett leende anländer mannen som ska vara ”Självmordsbombaren”. Han vill vara anonym, men vill framhålla att humor behövs i vår värld.

Det knackar ännu en gång på källardörren och in kommer Johanna Larsson och Oscar Hasslekvist. De är nyfikna och har inte bestämt sig för vilka utstyrslar de ska ha.

De provar olika plagg. Johanna byter om bakom ett skynke. När hon får höra att Oscar står i valet och kvalet mellan att vara präst eller påve så kan hon inte låta bli att fnissa högt. Ja, själva utprovningen av kläder är att nöje.

Annons

Annons

Johanna och Oscar fastnar till sist för påve (Fantomen är dessvärre upptagen) och österrikisk ölflicka-i en så kallad dirdel.

Anette tänker på dräkter som kan hyras ut inom kort.

– Spice girls dräkter kommer. I och med årets OS-framträdande och kommande musikal om dem i London så blir de populära.

Telefonen ringer igen.

Dags för party. Oscar Hasslekvist och Johanna Larsson letar efter lämpliga utstyrslar.

Mycket att göra. Anette Saverman har bråda dagar på Sagoslottet. Hos henne kan man se och hyra mycket. Miss Piggy kollar vad som händer.

Flera val. Anette Saverman, till vänster, talar om passande skor med Lina Axelsson.

Snygga pojkar. Machojävul och Hitler i ny tappning ska de vara. Marcus Danielsson, till vänster, och Olle Hammarlund.

Festlig höst. Anette Saverman, till vänster, tar emot Oscar Hasslekvist och Johanna Larsson.


Anders Erkman

019-15 51 89
anders.erkman@na.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan