Annons

Annons

Annons

Askersund

Kommunen ersätter försvunnen ångmaskin

Askersunds kommun ersätter en privatperson för en ångmaskin som slarvats bort. Men han får inte 50 000 kronor vilket var begärt, utan 40 000.

NA har tidigare skrivit om ångmaskinen, som lånats ut till Båt-Harry Karlssons samling av båtföremål, vilken donerats till Askersunds kommun. Den berörda maskinen skulle lämnas tillbaka, men det uppdagades förra hösten att den var försvunnen, kanske stulen, någon gång när den flyttats fram och tillbaka mellan Askersund och Motala.


Tillverkad på 1920-talet

Annons

Mannen som äger ångmaskinen begärde 50 000 kronor i skadestånd från kommunen. Den var unik i sitt slag, tillverkad vid Harge tegelbruk på 1920-talet.

Annons

Kommunens försäkringsbolag har utrett frågan, och kommit fram till att värdet på maskinen är 40 000 kronor.

De rekommenderar kommunen att betala ut skadestånd på samma summa. Eftersom självrisken inte överstiger det, får skattebetalarna stå för hela beloppet.

Gunilla Rönnberg fattade beslut om att betala skadestånd till mannen innan hon slutade som kultur- och fritidschef i veckan. Hon har inte gått att nå för en kommentar.


Ber om ursäkt

Ronny Larsson (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden, tycker det är riktigt att ersätta mannen.

Han kommer att skriva ett brev där kommunen ber om ursäkt för det felaktiga handhavandet.

Det är fortfarande oklart om fler föremål saknas i samlingen.

– Vi skulle ha gjort en inventering i höstas, men det hanns inte med eftersom vi fick sjukdomar i förvaltningen. Det är på gång, men det blir nog inte av förrän efter årsskiftet, säger Ronny Larsson.


Jessica Henulin

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan