Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

NA-tv: Fusk för fem miljoner misstänks

Nu har åtalet kommit mot de 17 inblandade i den stora ATS Assistans-härvan. Ägaren åtalas för bland annat grovt bokföringsbrott, grovt bidragsbrott och grovt skattebrott.

I mars förra året slog polisen till mot ATS Assistans lokaler.

Bild: NA

Annons

Förundersökningen visar att närmare fem miljoner kronor har utbetalats till assistansverksamhet som aldrig utförts.

Stämningsansökan som rör det misstänkta fusket i ATS Assistans omfattar bara den 53 sidor. Förutom ägaren är sju andra personer åtalade i den delen.

Enligt vice chefsåklagare Per Hedman har ägaren gjort sig skyldig till grovt bokföringsbrott med hjälp av de andra åtalade. Bokföringen ska inte ha skötts under tre räkenskapsår. Till exempel ska flera osanna reverser på cirka 1,4 miljoner kronor ha bokförts som tillgångar medan falska fakturor på över 1,1 miljoner har bokförts som en kostnad i bolaget.

Annons

Annons

Ägaren misstänks även för grovt skattebrott och ska bland annat ha lämnat oriktiga uppgifter om utbetalda löner och arbetsgivaravgifter. Summan är på närmare 1,4 miljoner kronor.Även här åtalas de sju andra för medhjälp.

Utöver detta omfattar

åtalet 15 stämningar som rör fusk med ersättningen till enskilda brukare.

– Men det är inte brukarna i sig som är misstänkta, för det är ofta handikappade barn och så vidare, förklarade Per Hedman i NA i förra veckan.

I ett stort

antal fall har de åtalade förmått Försäkringskassan att utbetala ersättning för assistanstimmar som aldrig utförts. I flera fall har påstådda assistenter över huvud taget aldrig arbetat med den påstådde brukaren. I ett fall har nästa två miljoner utbetalats för assistans som aldrig utförts. Brukaren och vårdnadshavare har varit införstådd med fusket och fått en del av pengarna. I ett annat fall har nästan en miljon felaktigt utbetalats.

Per Hedman yrkar

även att konkursboet efter ATS Assistans ska betala två miljoner kronor i företagsbot samt att ägaren beläggs med näringsförbud.

Ägaren och två andra personer åtalas även för grovt bokföringsbrott som ska ha begåtts i ett dotterbolag till ATS.

Ägaren har suttit häktad i över fem månader, sedan slutet av september. Även ägarens bror sitter häktad.

Annons

Klockan 13 hålls en presskonferens om åtalet. NA direktsänder den.


Erik Marander

019-15 51 62
[email protected]


Mattias Frödén

019-15 50 20
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy