Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Här utreds misstänkt assistansfusk

I morse drog rättegången i den stora ATS Assistans-härvan igång vid Örebro tingsrätt. Totalt handlar det om 17 åtalade personer.

Tjocka höga papper ska gås igenom under de 30 dagar som rättegången beräknas pågå.

Bild: Veronika Ljung-nielsen

Annons

Rättegången försenades inledningsvis trettio minuter. Detta då två av de inblandade advokaternas tåg till Örebro var försenat.

Storleken på åtalet gör rättegången till en ganska ovanlig historia.

– Bara att läsa upp namnen på de åtalade tog 25-30 minuter, berättar NA:s utsände på plats, Mattias Frödén, som fortsätter:

– Rättegången är uppdelad i två olika saker för att alla ska få plats, vilket gör det hela ganska rörigt.

Annons

Annons

Också ljudnivån är speciell på grund av rättegångens storlek.

– Det simultantolkas hela tiden och det är därför ett ständigt mummel i rättssalen. Det blir faktiskt ganska svårt att höra vad som sägs.

Tingsrätten har beräknat att mellan 100 och 200 tolkar kommer att användas under rättegången, som beräknas ta 30 dagar att genomgöra.

Huvudåtalet rör de ekonomiska brott som åklagare Per Hedman misstänker har begåtts i bolaget ATS Assistans. En annan del rör misstänkta brott i ett dotterbolag till ATS. Åtta personer kommer att åtalas för de här delarna och brottsrubriceringarna är grovt skatte- och bokföringsbrott. Dessutom innehåller åtalet 15 stämningsansökningar som rör fusk med assistansersättningen till enskilda brukare.

I mars förra våren slog polisen till mot ATS Assistans och i september häktades fem personer med koppling till företaget.

Staten har mångmiljonkrav på ATS Assistans och dess företrädare. I november 2012 försattes bolaget i konkurs.

Annons

Annons

Till toppen av sidan