Annons

Annons

Annons

Annons

Ishockey

Förre ÖIK-hjälten hyllar målvaktstränaren

Det är 34 år sedan Örebro spelade i elitserien i ishockey. Då vaktades kassen av Tommy Eriksson. Nu sitter han på läktaren – och hyllar målvaktstränaren Michael Andréasson.

Förre elitseriemålvakten Tommy Eriksson visar upp ett gammalt ÖIK-lagfoto från 1974.

Bild: Henrik Brändh

Annons

- Jag var skitirriterad i höstas när målvakterna i princip kastade in puckarna. Jag måste ge en eloge till målvaktstränaren som nött i den nya spelstilen hos målvakterna, och till ledningen som inte plockade in nån gammal finne, säger Eriksson.

Två gånger på 70-talet, säsongerna 1976-77 och 1978-79, spelade Örebro IK i elitserien. Laget fick mycket stryk och åkte ur med dunder och brak.

Båda säsongerna vaktades kassen av Tommy Eriksson som delade på sysslan med Kenneth Holmstedt och Bengt Forsberg.

- När jag höll på fanns det ingen målvaktstränare. Fysträning var inget man höll på så mycket med. Dagens 14-15-åringar tränar mer än vad vi gjorde vintersäsongen. Nu är målvakterna nästan bäst tränade av alla, säger Tommy.

Annons

-  Det är först nu som Örebro satsat på en målvaktstränare. Det är jätteviktigt. Det känns som om hela klubben är på rätt väg med det mesta.

Annons

Polisongerna borta sedan längeDen gamle ÖIK-målvakten har hunnit bli 58 år och jobbar skift på Ahlsells lager i Hallsberg. Det lockiga håret och 70-talspolisongerna är sedan länge borta. Numera följer han Örebro Hockey från läktarplats. Under kvalserien missar han inte en hemmamatch.

- Jag tycker det är skitroligt. Har till och med handsvett när de spelar, säger han.

Tommy konstaterar att målvaktsspelet har förändrats fullständigt sedan hans egna glansdagar.

- Det är som natt och dag. Vi stod upp mer, men så var det också en helt annan hockey. Henrik Lundqvist är helt klart en bättre målvakt än Pelle Lindbergh om man jämför, säger han.

Dålig målvaktstraditionÄnda sedan Tommy lämnade ÖIK efter den andra elitseriesejouren, och flyttade till Göteborg där han avslutade karriären med fem säsonger i Mölndal, har Örebros ishockey varit kantad av misslyckades målvaktssatsningar. Enda undantagen är väl egentligen Hardy Åström och NHL-förstärkningen Trevor Kidd.

Nu är Tim Sandberg på god väg att tvätta bort den stämpeln.

- Jag tycker att Tim varit den bättre hela tiden under säsongen. Han har en bättre stil. Henrik Lundberg är mer en puckmotare. Tim tar pucken i plocken ibland medan Lundberg bara går ner och täcker och hoppas att pucken ska ta på kroppen, säger Tommy som tycker att det var rätt beslut att göra sig av med Stefan Ridderwall under säsongen.

Annons

Annons

- Där borde läkarna ha gjort en ordentlig undersökning från början, anser han.

Samtidigt kontataterar den gamle ÖIK-hjälten att det behöver förstärkas om det blir elitserien – även på målvaktssidan.

- Går de upp måste laget skaffa en stabil och bra målvakt samtidigt som man har kvar Tim.

Rekordpublik när ÖIK gick uppTommy minns med glädje elitserieåren på 70-talet och när ÖIK tog klivet upp andra gången efter bejublad 5-4-seger mot Björklöven i kvalserien inför rekordpubliken 6 360 åskådare i den gamla betongbunkern.

- Det var flera tusen som inte kom in. Det var riktigt roligt, säger han.

35 år senare håller Tommy Eriksson tummarna för att Örebro ska ta klivet igen.

Tror du att de grejar det?

- Ja, de har en sådan disciplin i försvaret. Och Peter Andersson har coachat laget mycket bättre senaste 1-1,5 månaderna. En sån som Weinstock har tagit mycket mer ansvar nu när Yetman och Aulin inte är med längre. Till och med Conny Strömberg far som en iller fram och tillbaka. Så jäkla roligt att se, säger Tommy Eriksson.


Henrik Brändh

019-15 51 99
henrik.brandh@na.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan