Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Advokaternas jättekrav i assistansmålet

Advokaterna i ATS Assistans-målet vill ha 21 miljoner kronor i ersättning. Åklagaren tycker att de flesta begärt för mycket. Han riktar även hård kritik mot vissa advokaters agerande.

Arkivfoto: Veronika Ljung-Nielsen

Annons

I förra veckan avslutades den 32 dagar långa rättegången om ATS assistans-härvan. Nu har advokaterna som varit inblandade i förhandlingen skickat in sina räkningar till tingsrätten.

De vill ha sammanlagt 20,3 miljoner kronor i ersättning. Sedan tillkommer räkningar på drygt 650 000 kronor från andra advokater, som var engagerade innan rättegången startade. Det gör att slutsumman landar på cirka 21 miljoner kronor.

Men det är tingsrättens sak att avgöra om räkningarna är skäliga.

Åtta försvarare har lämnat in räkningar som överstiger en miljon kronor. Av dem har två advokater – bland annat ATS ägares försvarare under rättegången – krav på runt tre miljoner kronor.

Annons

Annons

Åklagare Per Hedman tycker att nästan alla advokater som deltog i rättegången begärt för mycket i ersättning.

– Jag har haft synpunkter på alla utom ett par, säger han till NA.

I vissa fall är Hedman skarp i sin kritik och skriver att tingsrätten i ”betydande mån” bör sänka den ersättning som yrkas.

Det gäller bland annat den advokat som företrätt en av huvudfigurerna i målet, en bror till ägaren.

Advokaten har yrkat ersättning för 1 344 timmars arbete under januari och fram till den 17 juni. Men enligt Per Hedman är den normala arbetstiden för en advokatbyrå 1 200 timmar under ett år.

Advokaten har alltså under cirka fem månader jobbat 144 timmar mer än vad man normalt gör under ett år, enligt Hedman.

Åklagaren vänder sig också mot att flera advokater begärt förhöjd ersättning på grund av att målet är omfattande och komplicerat.

Bara någon enstaka fråga har varit av komplicerad juridisk natur, skriver Hedman.

Hans yttranden visar även att det gått hett till i rättssalen under tiden rättegången pågick.

Åklagaren menar att tre av advokaterna burit sig direkt illa åt. Deras agerande har gjort att förhandlingen dragit ut på tiden, menar Hedman. Han anklagar även advokaterna för att ha skapat osäkerhet och förvirring samt ställa direkt irrelevanta frågor.

Annons

NA har även uppgifter från flera håll om att några advokater ska ha gått mycket hårt åt den andra åklagaren, Elisabeth Börjesson, under slutpläderingen.

– Jag var inte med själv då, så jag vet inte exakt vad som sades. Men hon var ganska nedstämd efteråt och tyckte att de uttalat sig dumt mot henne som person, säger Per Hedman.

NA har utan framgång sökt Elisabeth Börjesson.


Mattias Frödén

019-15 50 20
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy