Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Egenmakt mer relevant än klyftor

– Varför tar du så små mandariner, när det finns så stora apelsiner? Tage Erlander svarar eftertänksamt: – Jag har alltid försökt minska klyftorna. En ordvits som fortfarande är aktuell i det svenska folkhemmet.

VÄG IN. Rut-avdraget har skapat många nya jobb och gett människor en väg in på arbetsmarknaden, skriver Lars Ströman.Arkivfoto: Markus Schreiber/Scanpix

Annons

Minskade klyftor är alltid bra. Ökad klyftor är alltid något dåligt. Den retoriken har också tagits över av Moderaterna och statsminister Fredrik Reinfeldt. Fast han brukar oftare använda begreppet sammanhållning.

Jag besökte Sydafrika tre år efter att apartheidsystemet officiellt hade avskaffats. Där kunde vi tala om klyftor. Fattiga människor i gigantiska kåkstäder levde i skjul. I bästa fall hade de en oljelampa att värma sig med, när det blev kallt om nätterna. I landets rika områden fanns stora villor, skyddade av höga elstängsel. Ett av vaktbolagen hette ”Armed Response”. Och jag känner människor som upplevt utryckningar från just Armed Response. Mycket riktigt: När larmet går rycker de ut med dragna pistoler. Det ska också sägas att det finns – och fanns – stora skillnader i inkomst inom de svarta kåkstäderna. Enorm fattigdom kombineras med ofattbar rikedom och hög kriminalitet.

Annons

Annons

Jag vill helst leva i ett samhälle där vaktbolag inte anser att Armed Response är ett bra varumärke. Jag betalar ser hellre att en del av den skatt jag betalar går till att ge försörjningsstöd åt dem som har fallit mellan alla stolar.

Det svenska samhället liknar inte på länga vägar det sydafrikanska. Men det finns delar av välfärdssamhället som har blivit urholkat, till exempel a-kassan. Den borde förstärkas och bli obligatorisk. Det skulle bidra till sammanhållningen – eller ska vi säga minskade klyftor?

Men varje inkomstskillnad är inte dålig. En del av svaret för att förhindra att ett samhälle delas, är att människor kan påverka sin egen tillvaro. För att det ska fungera måste ansträngningar löna sig. En av de förändringar som den nuvarande regeringen vill driva igenom är att socialbidragstagare ska få behålla en del av inkomsten, om han eller hon exempelvis får ett tillfälligt jobb. Det är en åtgärd som ökar klyftorna mellan den som får det där extrajobbet och den som inte lyckas skaffa ett jobb. Det är viktigt att det finns en drivkraft att jobba, om så bara för en dag eller några timmar. Vad är alternativet? Ja, det är att så fort en socialbidragstagare får ett tillfälligt jobb, så minskar försörjningsstödet med exakt det belopp som personen tjänar.

Jobbskatteavdraget har lett till att undersköterskor och metallarbetare har fått en inkomstförstärkning per år som motsvarar en månadslön. Om undersköterskan får behålla mer av sin inkomst, innebär det att klyftorna ökar mellan undersköterskan och socialbidragstagaren. Visst kan du säga att rut-avdraget har lett till att människor med låg inkomst städar hemmen hos medelklassen. Men det har också lett till att människor fått en egen inkomst. Ett steg in på arbetsmarknaden.

Egenmakt är ett mer relevant begrepp än klyftor. Politiken ska ge människor förutsättningar att ge sig själva ett bättre liv. Men politiken ska också rycka in om en person misslyckas med allt. Det yttersta skyddsnätet är försörjningsstödet.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy