Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Örebro

Jurist mest poppis – men fler måste läsa till lärare

Det behövs fler studenter till lärarprogrammen. Nu satsar Örebro universitet på att få fler att söka den utbildningen i framtiden.

Bild: NA

Annons

I dag kommer antagningsbeskeden till universitet och högskolor. Av dem som sökt till Örebro universitet i första hand är det flest som hoppas på juristprogrammet. Det är nämligen den populäraste utbildningen sett till antal sökande.

– Ja, och så är det över hela landet. Det är inte unikt för oss. Det är jättemånga som söker. Den mest populära utbildningen i Sverige är juristutbildningen i Stockholm. Jag tror att det är många fler som är behöriga att söka den och att där är det väldigt många utbildningsplatser. Sedan är det en bra utbildning, säger Jens Schollin, rektor vid Örebro universitet.

Det är många som har sökt läkarprogrammet totalt, men i första hand var det bara 282 som valde Örebro. Jens Schollin är ändå rätt nöjd med det.

Annons

– Ja, det får man säga. Har man följt utvecklingen i Umeå och Linköping har det varit precis likadant. De nya utbildningarna har färre än de andra under ett antal år, sedan tar det fart, säger han.

Annons

Lika nöjd är inte Jens Schollin med antalet sökande till lärarprogrammet.

– Det är en ökning, men den är väldigt liten. Det är jättetråkigt, och så är det för hela landet, säger han och tillägger:

– Lärarutbildningen är kanske, om man ska vara riktigt ideologiskt filosofisk, den viktigaste utbildningen vi har.

Därför tänker ansvariga

på universitetet göra vad de kan för att få fler studenter att välja lärarbanan.

– Vi ska försöka ta ett grepp på lärarutbildningen och driva den till en mer populär utbildning, så gott vi kan och förmår, säger Jens Schollin.

Vad innebär det konkret?

– Vi satsar resurser. Anställer fler lärare med en högre kompetens och vi ser också över hela lärarutbildningens struktur, säger Jens Schollin

Var ligger ansvaret för att få fler studenter till lärarutbildningarna?

– Vi kan skapa en bra utbildning så att det blir ett bra rykte. Sedan är det väldigt mycket en kommunal fråga. Det är väldigt viktigt att kommunerna ställer upp med praktikplatser, en strukturerad praktik, och naturligtvis goda anställningsvillkor, säger han.

Finland framhålls ofta som ett föredöme när det gäller skolan. Jens Schollin menar dock att skillnaderna inte ligger i utbildningen.

– Det skiljer inte särskilt mycket, säger han.

Annons

Annons

Jens Schollin har besökt utbildningsdepartementet i Finland tillsammans med flera rektorer.

– Det är en viss skillnad på lön, men det är inte det som avgör, utan den ställning som lärarna har. Det vill säga synen på skolan i samhället, säger han.

Jens Schollin tror att samhällets bild av skolan och lärarrollen i Sverige påverkar studievalet.

– Det är en oerhört negativ inställning till skolan som jag tror bidrar till att unga studenter inte vill eller törs inte söka.


Göran Wärnelid

019-15 53 50
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy