Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Assistansfusk i Örebro

ATS-vd döms till två års fängelse

Örebro tingsrätt dömer ägaren till ATS Assistans till två års fängelse samt ger honom näringsförbud i tre år. Han fälls för bland annat grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Bild: Jonas Eriksson

Annons

Tingsrätten frikänner däremot den 37-årige ägaren på ett stort antal åtalspunkter.

37-åringens medåtalade bror frikänns helt liksom en 52-årig man som också ska ha haft en central roll i Örebroföretaget.

I övrigt är det bara ytterligare en av de ursprungligen 17 åtalade som fälls. Det handlar om en 31-årig kvinna som åtminstone tidigare var tillsammans med 37-åringens broder. Kvinnan får villkorlig dom och 80 dagsböter för medhjälp till skattebrott.

Utöver detta utdöms en företagsbot på 500 000 kronor som ATS Assistans konkursbo nu belastas med.

Domen i dag är den första i den särskilda satsning mot 26 assistansföretag som Försäkringskassan inledde för cirka två år sedan. I samtliga företag fanns det misstankar om brott.

Annons

Utredningen mot ATS Assistans tog över 1,5 år och det hölls över 300 förhör. Tio utredare arbetade heltid med ärendet samt tre skatterevisorer. När åtalet väcktes den 12 mars i år omfattade förundersökningen hela 13 000 sidor.

Annons

Ändå tvingades åklagarna Per Hedman och Elisabeth Börjesson att begränsa undersökningen, helt enkelt för att bli klara någon gång.

– Det kan finnas ett stort mörkertal, medgav Hedman när han lade fram åtalet. Vi har tittat på större antal brukare än vad vi sedan åtalat för.

Bakgrund ATS-härvan

20 mars 2012: ATS Assistans bildades 2008 och växte oerhört snabbt. Några år senare hade bolaget 500–600 anställda och över 100 miljoner kronor i omsättning. Men Försäkringskassan misstänker fusk med assistansersättningen och polisanmäler bolaget. Den 20 mars gör polisen en stor husrannsakan på kontoret i Örebro.

26 september 2012: NA skriver att fem personer med anknytning till ATS Assistans har häktats misstänkta för grova ekonomiska brott. En av de häktade är ägaren.

27 september 2012: Försäkringsdirektör Svante Borg på Försäkringskassan berättar i NA att ATS Assistans är ett av 20 assistansbolag som granskats av olika myndigheter under en längre tid.

29 september 2012: Det blir känt att ATS Assistans är i akut likviditetskris och att bolaget ansökt om företagsrekonstruktion. Personalen har inte fått någon lön i september.

30 september 2012: NA avslöjar att ägaren till ATS Assistans även ägt ett annat assistansbolag. Bolaget ska ha sålts under 2012 men den nye ägaren kommer inte ihåg när han köpte det. Han förnekar alla kopplingar till ATS.

Annons

9 november 2012: ATS Assistans försätts i konkurs på egen begäran. Vid konkurstillfället finns endast sju brukare och 52 anställda kvar. Vart övriga anställda och brukare har tagit vägen är okänt.

Annons

18 december 2012: Edgång i Örebro tingsrätt. Många frågetecken återstår kring den lägenhet i Beirut som NA berättat om vid flera tillfällen. Lägenheten kostade 2,8 miljoner kronor att köpa 2010. Men vem som äger den och varför ett assistansbolag i Sverige skulle vilja ha en lägenhet i Mellanöstern får man inga svar på under edgången.

12 mars 2013: Åtal väcks mot 17 personer. Grovt bokföringsbrott, grovt bidragsbrott, grovt skattebrott är några av brottsmisstankarna.

25 mars 2013: Rättegången startar för att avslutas först i mitten av juni. Förhandlingen tar 32 dagar och under tiden justeras åtalet i vissa delar. Bland annat lägger åklagarna ned åtalet mot ett syskon till ägaren.

29 juni 2013: NA berättar att advokaterna vill ha 21 miljoner kronor för sitt arbete. Åklagare Per Hedman är mycket kritisk och tycker att nästan alla advokater begärt för mycket. Det framgår också att det rått en spänd stämning i rätten mellan åklagarna och advokaterna.


Mattias Frödén

019-15 50 20
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy