Annons

Annons

Annons

Mikaela säger blankt nej till schampo

Örebro. Mikaela Segerfjell har inte tvättat sitt hår med schampo på över ett och ett halvt år. Fett och smutsigt? Inte ett dugg! Hon använder balsammetoden som är en av många varianter under samlingsnamnet no ´poo.

friskt hår. Mikaela Segerfjell slutade använda schampo för över ett år sedan. ”Jag går aldrig tillbaka” säger hon själv. Hon har även prövat att göra egen deo och andra produkter för kroppen. Foto: Aline Lessner

Annons

I badrumshyllan står olika sorters oljor, och så klart balsam – inga dyra varianter, snarare de billigare sorterna som finns i vanliga mataffärer.

– De billigaste är oftast bäst när det gäller balsammetoden. Mitt bästa tvättbalsam kostar elva kronor, säger Mikaela Segerfjell som är 23 år och socionomstudent på Örebro universitet.

Första gången hon stötte på uttrycket no ´poo var i en blogg. Bloggaren använde sig av balsammetoden, och Mikaela – som tvättade håret ofta för att undvika att det skulle se fett ut – bestämde sig för att testa.

– Det är absolut inget jag ångrar. Jag kommer aldrig gå tillbaka igen.

Det tar lite längre tid än en vanlig schampotvätt, men sett till att hon nu tvättar håret en gång i veckan i stället för var annan dag spar det ändå tid – och pengar.

Annons

– Jag tvättar med ett billigt balsam i hårbotten och ett mer vårdande i längderna. Det gäller att gnugga in och skölja ur ordentligt. Till sist blandar jag en del äppelcidervinäger och nio delar kallt vatten och häller över håret. Det är bra för hårbotten och ger extra glans.

Annons

Det duger inte med vilket balsam som helst – silikonfritt ska det vara.

– Silikonerna lägger sig annars som ett lager över hårstråna och måste tvättas bort med schampo, förklarar Mikaela som även säger nej till produkter med sulfater och mineralolja.

Uttrycket no ´poo är en förkortning av engelskans no shampoo, men är också en ordlek som syftar till att vara utan ”skit” (poo). Trenden växer snabbt över internet – på hemsidor, i forum och bloggar – och handlar om mer än bara hår. Vissa ”no ´pooare” ser det som en räddning för hår- och hudproblem, andra är ute efter att använda färre kemikalier i vardagen.

Mikaela gör det först och främst för att håret mår bättre, men utvecklar hela tiden sitt tänk och provar sig fram. Det tidigare rödfärgade håret bleks nyans för nyans med honung och kanel för att sedan kunna färgas med naturlig henna.

– Det tar tid, men om man tänker på hur det kan svida i hårbotten när man bleker på vanligt sätt inser man ju hur starka medel det är. Det vill jag inte använda, säger hon.

Hon tror att trenden med mer naturliga metoder kommer att fortsätta växa då den tilltalar många – det är ekonomiskt, bra för miljön och bra för hälsan.

– Googlar man no ´poo i dag får man väldigt mycket mer träffar än för bara två år sedan. Det sprider sig fort.

Det är inte bara håret som får skonsam behandling. Smink tar Mikaela bort med mandelolja, och naglarna håller sig starka med ricinolja.

Annons

– Kokosolja är bra också. Det kan man ha till hudvård på många sätt, berättar hon.

Annons

För den som är intresserad av no ´poo finns det massor att hitta på hemsidor, i bloggar och forum på internet. Många användare är väldigt hardcore och utesluter i stort sett allt som inte är naturligt under devisen ”kroppen renar sig själv”.

Mikaela är inte så sträng mot sig själv utan köper en del andra typer av produkter också, men helst ekologiska.

– Jag är ju ingen expert på sånt här, men mycket vi tror att vi behöver för att tvätta oss är oftast onödigt, svett är ju till exempel vattenlösligt.

I Örebro finns ekofrisör Ann-Christin Martinsson. Hon har valt en ekologisk frisörutbildning då hon utvecklat kontakteksem mot många av de ämnen som ingår i frisörpreparat. Hon är så klart positiv till det ökade intresset för naturliga och ekologiska produkter för håret.

– Allt man lägger i håret och på huden ska kroppen ta hand om utan att ta skada, det ska även vara hundra procent nedbrytbart, säger hon.

Ann-Christin har hört talas om balsammetoden, men anser själv att det behövs schampo för rengöring.

– Balsam behövs om man har väldigt torrt hår. Vissa hår med mycket självfall behöver också balsam, men sköter man håret med naturprodukter så har man ett friskt hår som inte behöver balsam.

Hennes bästa tips för ett friskt och fint hår är en hårborste av svinborst, en hårgel att styla med samt ekologisk hårspray.

alternativ. Olja, balsam, kakao och bakpulver är exempel på saker Mikaela använder till håret och huden. Foto: Aline Lessner

Annons


Malin Landegren

malin.landegren@na.se

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan