Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Karlskoga

Ljunggren byter stall – efter nio VM-medaljer

Efter nio VM-medaljer och nio SM-guld för Husaberg lämnar Karlskogas endurostjärna Joakim Ljunggren för Husqvarna. Men förändringen är mest kosmetisk.

Bild: J Edmunds/ktm Images

Annons

Österrikiska motorcykeltillverkaren KTM har köpt upp Husqvarnamärket från BMW. Sedan tidigare äger KTM Husaberg, ett märke KTM nu lägger. Men egentligen är det Husqvarnas modellprogram som läggs ned – medan Husabergs modellprogram byter namn till Husqvarna.

Låter det krångligt? Kontentan blir i varje fall att Joakim Ljunggren, endurostjärnan från Karlskoga, efter nio säsonger i Husaberg som gett nio VM-medaljer och lika många SM-guld, från och med nu kommer att köra för Husqvarna. Men motorcykeln kommer bara att vara en något uppdaterad version av den Husaberg han kört de senaste åren.

Annons

Annons

– Lite tråkigt att Husaberg läggs ned, men för mig känns det som cirkeln är sluten. Jag tävlade för Husqvarna hela karriären och jobbade för dem i många år innan jag bytte till Husaberg, säger Thomas Gustavsson, som fortsätter som teamchef.

Under helgen presenteras satsningen inför ett 100-tal journalister från hela världen, och Ljunggren har för första gången fått provköra 2014 års modeller.

– Hojarna är ganska lika de jag kört tidigare, men med lite nyheter och förbättringar. Den största skillnaden är att bakstötdämparen har ett länkage istället för att vara bultad, precis som på de cyklar de kör i cross-VM. Det betyder att dämpning kan bli mer progressiv: Lite mjukare och finare i början och sedan hårdare. Annars blir dämpningen ofta antingen för hård eller för mjuk, säger Ljunggren.

Det är inte helt klart vilken modell och vilken VM-klass Ljunggren kommer att köra 2014, men troligt är att han fortsätter på en 300-kubiks tvåtaktsmotorcykeln i E3-klassen, där han i år tog VM-brons.

Läs mer i måndagens NA, papperstidningen, som du kan köpa som e-tidning nedan!


Jonas Brännmyr

019-15 50 65
[email protected]

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy