Annons

Annons

Annons

Annons

Sant och falskt om ultraljud

Som gravid är veckorna fram till ultraljudet en enda lång nedräkning. Inte blir väntan lättare av alla olika och ibland motstridiga fakta som cirkulerar. Vad stämmer och vad är rena rykten? Ultraljudsexperten hjälper dig att besvara de vanligaste frågorna.

På Familjeliv diskuterar gravida ultraljud i hundratals forumtrådar. Det är ingen tvekan om att ultraljudet är en stor och viktig händelse när man väntar barn. Att få se konturerna av sin lilla bebis på monitorn är en häftig upplevelse.

Men lika lyckligt som ögonblicket är när bebisens pulserande hjärtljud fyller rummet, lika ångestladdad kan väntan på ultraljudsbesöket vara. En blivande mamma som ska göra sitt första ultraljud berättar att hon har börjat tveka om hon ens är gravid.

– Jag är så rädd att barnmorskan ska säga: ”Nähä, det finns inget där. Du är bara tjock.”

Det är inte ovanligt att plötsligt tvivla på om det verkligen finns en bebis i magen. Det menar Gisela Bergström, barnmorska och VD för Ultraljudsbarnmorskorna i Stockholm, som har arbetat med ultraljudsundersökningar i nära 30 år.

Annons

Annons

– I vecka 8 till 10 väljer en del att göra ett tidigt ultraljud. De flesta kommer för att de mår för bra. Gravidsymptomen har försvunnit – illamåendet är borta och brösten spänner inte längre. Det är helt naturligt att symptomen avtar, men jag kan förstå att man vill veta, säger Gisela Bergström.

Mamman på Familjeliv beskriver ångesten inför ultraljudet som”att andas genom ett sugrör”. Men dagen efter undersökningen återkommer hon lättad och upprymd.

– Allt var hur bra som helst. Där inne låg en liten 18-veckors som inte ville bli väckt. Var så nervös och spänd att jag fick migrän, men jag är superlycklig!

Om man är orolig för vad ultraljudet ska avslöja, är det bra att försöka tänka på att det nästan alltid visar att allt är som det ska, tycker Gisela Bergström.

– De allra flesta missfall sker väldigt tidigt. Ju längre graviditeten fortskrider, desto säkrare kan man känna sig på att man får behålla barnet. Men om oron är så stark att den påverkar sömnen och vardagen, kan man göra ett tidigt ultraljud.

Över 98 procent av alla rutinultraljud visar inga avvikelser. Vid ytterst få fall, betydligt mindre än två procent, upptäcks en grav avvikelse, exempelvis ett hjärtfel.

– Upptäcker man ett hjärtfel, planeras förlossningen efter det. Den förläggs till kontorstid och ett operationsteam står redo när det är dags. Om fostret har en grav avvikelse är syftet alltså inte att avbryta graviditeten, utan att förbereda förlossningen och rädda barnet, säger Gisela Bergström.

Men det är inte bara oron för avvikelser som sätter myror i huvudet inför ultraljudet. Det cirkulerar också en mängd påståenden om kön, tvilligar och förlossningsdatum. För den som inte är medicinskt insatt kan det vara svårt att veta vad som stämmer, Gisela Bertström hjälper därför till att reda ut de vanligaste ryktena.

Annons

Annons


”Man kan inte vara helt säker på om det är en pojke eller flicka.”

Sant.

– Till 99 procent kan man vara säker. Hur bra barnmorskan ser könsorganet på ultraljudet beror på faktorer som mängden fostervatten och hur fostret ligger, säger Gisela Bergström.


”Det är lättare att se om det är en pojke.”

Falskt.

– Det är ingen skillnad. Ibland kan fostret ligga med korsade ben och på pojkar kan navelsträngen vara i vägen – då kan det vara svårt att se könet.

Sant, men osannolikt.


”Det händer att man missar en tvilling på ultraljudet”

– Eftersom det är olika förutsättnigar vid ultraljudsundersökningar, till exempel på grund av mammans BMI, fostervattenmängden och fostrets position, händer det någon enstaka gång under tidig graviditet, men det är ovanligt.

Sant och falskt.


”Före vecka 10 gör man vaginalt ultraljud”

– Från vecka 7–8 kan man göra det via buken om man är van att göra ultraljud. Det är trevligare för patienten. Men det beror bland annat på om livmodern är framåtriktad eller bakåtriktad om man gör vaginalt eller abdominellt ultraljud, säger Gisela Bergström.

Sant.


”Förlossningsdatumet från ultraljudet stämmer bättre än sista mensen”

– Ultraljudsdateringen är mycket säkrare än sista mensen. Peaken på vår datering hos Ultraljudsbarnmorskorna ligger inom ett dygn från förlossningsdatum.

Falskt.

”Med ett 3D-ultraljud kan man se bebisens ansiktsdrag”

– Vi barnmorskor upplever att alla barn ser likadana ut på ultraljud. I Sverige gör man 3D-ultraljud om det finns en indikation på en avvikelse. Det tar lång tid att få en bra bild och fostret måste ligga perfekt med ansiktet uppåt. När man gör ett ultraljud skickar man in energi till fostret. Det är inte farligt, men man ska inte göra det i onödan.

Annons

Annons

Ultraljud vid graviditet

Före vecka 13: Endast ultraljud om man har blödning, smärta, osäker graviditetslängd eller om man tidigare har haft utomkvedhavandeskap eller missfall.

Vecka 13 till 20: Rutinultraljud som undersöker om fostret eller fostren lever, antal foster, gravidvecka och om fostret har någon förändring.

Vecka 21 fram till förlossningen: I de flesta landsting görs bara ultraljud om graviditeten inte verkar utvecklas som den ska.

KUB-undersökning är ett kombinerat ultraljud och blodprov för att ta reda på sannolikheten för kromosomförändringar. Om man erbjuds KUB eller inte beror på vilket landsting man tillhör.

Källa: SLL och Ultraljudsbarnmorskorna

5 frågor till Bo Jacobsson, professor vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet


Hur länge har ultraljud funnits i Sverige?

Sverige var med i utvecklingen av ultraljudet på 1960-talet och det började användas på 1970-talet. Då var syftet huvudsakligen att titta efter tvilligar.


När började man göra ultraljud på alla gravida?

I början av 1980-talet blev det rutin att göra ultraljud. Man ser en effekt av det i statistiken – med ultraljud blev man bättre på att datera graviditeterna än tidigare.


I vissa länder gör man relativt många ultraljud som gravid. Borde vi göra fler ultraljud i Sverige?

Ultraljudsundersökningar minskar inte risken för perinatal dödlighet, så den medicinska nyttan av att göra fler ultraljud är inte visad. Vi gör strikt medicinska ultraljud i Sverige. Det är inte tillåtet att göra ultraljud enbart för att titta på barnet eller för att se vad det har för kön.

Annons


Många vill veta om det är en pojke eller flicka, får man reda på det på rutinultraljudet?

Annons

Om föräldrarna bara tänker på kön när de kommer till undersökningen är det ett problem. Det tar bort fokus från vad konsultationen verkligen handlar om. Men om man ser vad det är för kön kan man berätta det. Men i de allra flesta fall finns det inget medicinskt syfte att ta reda på om det är en flicka eller pojke.


Vad är nytt på ultraljudsfronten?

Man har börjat använda ultraljud på förlossningen för att se var barnets huvudet ligger i förlossningskanalen.


Linnea Bolter, Familjeliv.se

Annons

Annons

Till toppen av sidan